En ekte julegåte!

Titter innom for å ønske mine lesere en riktig god jul!

Dette innlegget ble skrevet for noen dager siden, etter ønsker fra en leser om en ekte julegåte på selveste julaften. Og deres ord er min lov, en ekte gåte skal bli! Jeg måtte lete litt for å finne en mystisk sak som hadde skjedd 24. desember, men jeg fant det til slutt. God lesing!

De savnede Sodder-barna (bilde: Smithsonian Magazin)

Forsvinningen av fem søsken

På julaften i 1945 brant familien Sodder sitt hus ned i Fayetteville, West Virginia. I huset bodde faren George, moren Jennie og ni av deres ti barn. Jennie og fire av de ni barna klarte å komme seg ut av huset i live, men det ble aldri funnet likrester eller tegn til hvor de siste fem barna ble av. Familien har alltid trodd at barna overlevde og kom seg ut av huset, og de er ikke alene om det..

Tidslinje

Kl. 22.00 – Jennie lot de yngste barna være våkne litt lenger enn vanlig denne julaftenen, så lenge to av brødrene på 14 og 9 år fortsatt var våkne med dem, og så lenge de lovte å ta inn kuene og mate kyllingene før de gikk til sengs. De to eldste brødrene og faren George hadde allerede lagt seg. Jennie gikk så opp i husets andre etasje for å legge seg, hun tok da med seg lille Sylvia på 2 år. 

Kl. 00.30 – Husets telefon ringte og Jennie gikk ned for å svare. En kvinne i andre enden som Jennie ikke gjenkjente stemmen til spurte etter en person som var ukjent for familien. I bakgrunnen kunne Jennie høre latter og klingring i glass. Hun fortalte kvinnen at hun hadde ringte feil nummer, og la så på telefonen. Da hun skulle gå for å legge seg igjen, la hun merke til at gardinene ikke var dratt for, og at lysene ikke var slukket. Dette var noe barna vanligvis gjorde før de la seg. 

Kl. 01.00 – Jennie våknet igjen, denne gangen av en lyd fra taket. Hun mener det kunne høres ut som et tungt objekt traff taket, for og så rulle nedover. Hun sovnet igjen like etterpå. Etter en halvtimes tid våkner hun igjen – denne gangen av røyklukt. Hun gikk da inn på Georges kontor, og la merke til at det brente rundt sikringsskapet og telefonledningen (noe som kan forklare en elektrisk feil på anlegget).

Fire av søsknene og foreldrene prøvde å rope til de fem andre barna som sov på loftet, at de måtte komme seg ut av huset. De hadde ikke mulighet til å gå opp på loftet, ettersom trappen var i full fyr. 

Da familien hadde kommet seg ut, prøvde George å klatre opp langs veggen på huset for å åpne loftsvinduet. Stigen som familien vanligvis brukte lå ikke på sin vanlige plass eller noe annet sted rundt huset. Da George ikke klarte å klatre langs veggen, prøvde han og flytte begge de store bilene han brukte i jobbsammenheng inntil huset, men ingen av bilene ville starte til tross for at de hadde fungert helt normalt tidligere den dagen.

Etter gjentatte førsøk på å nå ungene, måtte familien gi opp. De så hele huset sitt brenne ned på bare 45 minutter. 

Bilde: serialkillersschoolshooters.tumblr.com

Hvorfor trodde foreldrene at barna var i live?

 • Det var først antatt at barna hadde gått bort under brannen, og at man ville finne dem når brannen var slukket og man kunne gå inn i huset. Naturlig å tro, det skjer dessverre ofte at personer dør i brann. Men da brannvesenet og familien tok seg inn i huset igjen, var det ingen tegn til barna. På 1950-tallet ble det også gitt ut flyers og satt opp plakater med tilbud om en dusør til den som kunne finne barna eller gi informasjon om hvor de befant seg.

   

 • En av brannmennene mente at flammene kunne vært så sterke – og varmen så høy at barna brant helt opp uten å etterlate seg verken bein eller andre fragmenter.
 • Brannvesenet mente at brannen skyldtes elektrisk feil på anlegget. Men George Sodder var sterkt i mot denne teorien, han hadde nemlig nylig fikset det elektriske anlegget, og fått det undersøkt. Foreldrene mistenkte at brannen var påsatt – nettopp fordi meningen var å kidnappe barna. George mente at barna kan ha blitt tatt av den Sicilianske mafia, fordi han hadde uttalt seg kritisk om Benito Mussolini. Han mente selv at han hadde god grunn til å tro på denne teorien. I oktober 1945 besøkte en selger familien – han ville selge dem livsforsikring. Da selgeren ble avvist skal han ha sagt til George; «huset ditt til vil gå opp i flammer og dine barn vil bli ødelagt på grunn av det du har sagt om Mussolini». En annen gjest kom også på besøk litt senere, på utkikk etter jobb på gården deres. Denne gjesten hadde sagt at sikringsskapet «vil forårsake brann en dag». George reagerte på dette, for det var da han akkurat hadde fått en elektriker til å se over huset og fått beskjed om at anlegget var trygt.Noen uker før jul hadde de eldste guttene i familien obsertvert en merkelig bil stående langs hovedveien i byen, og passasjerene hadde visstnok holdt et øye med de yngste barna når de var på vei hjem fra skolen.

   

 • Foreldrene begynte å sette spørsmålstegn ved en rekke mystiske hendelser rundt saken kort tid etter brannen. Et av spørsmålene de stilte seg var hvorfor strømmen ikke hadde gått i huset hvis brannen var forårsaket av en elektrisk feil. De elektriske juletrelysene hadde vært på de første minuttene av brannen. Stigen som familien mente hadde stått på sin faste plass tidligere på dagen ble funnet 23 meter lengre borte i gaten. I tilegg mente en telefonreperatør at telefonledningen ikke hadde brent opp slik som moren observerte. Telefonledningen hadde blitt kuttet i masten, 4 meter oppe fra bakken. 

   

 • Noen av naboene hadde sett en mann som stjal noe fra eiendommen rundt tiden da brannen startet. Mannen ble arrestert og han innrømte tyveriet, han mente også at det var han som hadde kuttet telefonledningen, i tro om at det var denne ledningen som forsynte huset med strøm. Ingen politirapporter identifiserer denne mannen, og det har heller aldri blitt forklart hvorfor han stjal fra eiendommen eller hvorfor han hadde ønske om å kutte over familiens strømledning.

   

 • Moren hadde også store problemer med å tro på teorien at barna skal ha blitt helt brent opp. Elektriske apparater ble funnet i huset etter brannen, uten at disse var blitt til aske. Hun pekte også på en lignende sak som skjedde i tiden da deres hus brant ned. En familie på syv mistet livet i brann, og alle skjelettene ble funnet av familien. Hun testet ut teorien selv, og brant levninger etter dyr for å se om skjelettet også brant opp – noe det aldri gjorde. En ansatt ved et krematorium som Jennie tok kontakt med, hadde informert henne at skjeletter ikke brant opp selv ved 1090 grader i to timer. 

   

 • I 1946 dukket det opp nye momenter i saken. En bussjåfør meldte seg som et mulig vitne i saken. Han hadde kjørt bussen sin forbi huset den dagen det begynte å brenne, og han mente og ha sett personer som «hev baller i full fyr» på huset. Noen måneder senere ble det funnet en liten grønn gummiball i busken nær huset. Familien mente at brannen må ha startet på taket, men dette kunne aldri bevises. Men, når jeg leser om dette synes jeg jo det er merkelig at trappen til loftet var i full fyr samtidig som det brant på kontoret i en annen etasje. Kan det ha blitt hivd baller eller en form for granater inn i huset så det begynte å brenne flere steder?

   

 • En kvinne som jobbet som servitør mente at hun hadde servert de fem barna frokost morgenen etter brannen på kafén hun jobbet.

   

 • En kvinne som drev et hotell kalt Charleston Hotel, mente og ha sett barna en ukes tid etter brannen. Rundt midnatt hadde barna ankommet hotellet med to menn og to kvinner. De voksne hadde i følge kvinnen sett italienske ut. Hun prøvde å snakke med barna, men da hadde en av mennene blitt sint. Han hadde snakket på italiensk til følget, og ingen av dem turte å snakke til kvinnen etter det. Politiet setter ikke lit til denne forklaringen i dag.

   

 • I 1967 kom det enda et nytt tips i saken. George dro til Houston for å undersøke påstanden til en kvinne som hadde skrevet brev til familien og påsto at Louis Sodder hadde innrømt sin faktiske identitet til henne. Politiet hjalp George å finne mannen som visstnok skulle være Louis, men han nektet for og være en av Sodder-familiens forsvunnede sønner. George trodde ikke på benektelsen, og hadde denne mannen i tankene resten av sitt liv.

   

 • Det var ikke det eneste brevet familien mottok i 1967. De fikk også et fotografi i posten, brevet var poststemplet i Kentucky og uten avsenderens adresse. Mannen på bildet lignet på Louis, og var i 30-årene, noe Louis også ville vært på den tiden. På baksiden av bilde var det skrevet; «Louis Sodder. I love brother Frankie. Llil boys. A90132». Familien ansatte en privatdetektiv så han kunne kikke på saken, men detektiven tok aldri kontakt med familien igjen, og de klarte ikke å lokalisere ham. Jeg har prøvd å finne ut hva nummeret «A90132» kan bety, men det har jeg ikke klart. Det kan være et postnummer, muligens til en italiensk by. Beskjeden bak bildet er kryptisk, og det er vanskelig å fortstå hva som menes med «I love brother Frankie», ingen av de fem barna het Frankie. Det er mange teorier rundt dette nummeret, og en lang tråd med mange gode forslag på et forum. Tråden kan leses her.

Dette er bildet som ble sendt til familien i 1967 (bilde: wikr.com)


George døde i 1969, og Jennie klarte aldri å glemme saken. Hun fortsatte å stille spørsmål ved brannen og hun brukte kun svarte klær resten av livet, for å vise at hun sørget. Jennie gikk bort i 1989.

De gjenlevende Sodder barna fortsatte å undersøke saken etter foreldrenes død, også med hjelp fra deres egne barn. De har kommet frem til sin egen teori som omhandler at den sicilianske mafian prøvde å utpresse George for penger og at barna muligens ble tatt av noen som visste at brannen ville komme. Muligens ble barna tatt med til Italia. De tror at søsknene ikke tok kontakt med dem alle disse årene fordi de ikke ville utsette dem for fare.

Hva tror du skjedde med barna?


#julekrim #krim #mysteriet #kriminteressert #truecrime

Kilder: smithsonianmag.com, unsolvedmysteries.wikia.com, Youtube og the-line-up.com. Bilder: wikr.com, serialkillersschoolshooters.tumblr.com og Smithsonian Magazin.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s