The Highway of Tears


Bilde: highwayoftears.ca 

Det ser kanskje ut som en helt vanlig vei i Canada, en vei ved navn British Columbia Highway 16. Men her skjuler det seg mange grusomme forbrytelser, hele 21 jenter har forsvunnet eller blitt drept langs denne veien mellom år 1969 og 2011.


Et skilt med et sterkt budskap som fraråder jenter fra å haike (bilde: Wikipedia)

Ofrene
Bare ett drap har blitt løst av de tjueen. Seriemorderen Cody Legebokoff var dømt for dette ene drapet. Det er mistenkte i flere av de andre drapene, som jeg skal skrive litt mer om senere i innlegget. Først kommer det en liten oversikt over jentene som har mistet livet langs denne veien.

 • Gloria Moody, 26 år. Hun ble sist sett 25. oktober 1969 da hun forlot en bar. Hun ble funnet drept i skogen 10 km unna hovedveien.
 • Michelle Pare, 18 år. Denne jenta haiket langs veien og fikk skyss med to damer. De slapp henne av ved Highway 29. Hun ble funnet drept ved et sted kalt Hudson’s Hope den 8. august 1973.
 • Gale Ways, 19 år. Forsvant da hun haiket fra et sted som heter Clearwater og til Kamloops. Hun ble funnet i en grøft langs Highway 5.
 • Pamela Darlington, 19 år. Forsvant fra Kamloops da hun haiket til en bar i nærheten. Hun ble funnet dagen etter, november 1973.
 • Monica Ignas, 14 år. Hun var trolig på vei hjem fra skolen den 13. desember 1974 da hun forsvant. Hun ble ikke funnet før april 1975.
 • Colleen MacMillen, 16 år. Ble sist sett da hun forlot hjemmet sitt for å haike til ei venninne i august 1974. En mistenkts DNA ble funnet på kroppen hennes i 2012.
 • Monica Jack, 12 år. Denne unge jenta forsvant i 1978. De fant sykkelen hennes stående langs Highway of tears. I 1995, 20 km unna der sykkelen ble funnet, finner skogsarbeidere skjelettene etter Monica. En serie-voldtektsmann ble arrestert for drapet på Monica og for drapet på ei 11 år gammel jente som helt Kathryn-Mary. Sistnevnte var muligens også et Highway of tears-offer. Det var dessverre ikke nok beviser i saken så mannen kunne bli fengslet.
 • Maureen Mosie, 33 år. Denne kvinnen haiket trolig fra Salmon Arm til Kamloops den 8. mai 1981. Kroppen hennes ble funnet dagen etter.
 • Shelly-Ann Bascu, 16 år. Denne jenta forsvant i 1983 og hun er fortsatt ikke funnet. Men noen dager etter forsvinningen, ble hennes eiendeler og klær med hennes eget blod på funnet nær Athabasca elven.
 • Alberta Williams, 24 år. Hun ble funnet 25. september 1989. Det ble funnet tegn på at hun var blitt voldtatt og kvalt.
 • Cicilia Anne Nikal, 15 år. Den unge jenta forsvant i 1989 og har heller ikke blitt funnet. Hun ble sist sett langs Highway 16. Et år senere forsvant kusinen hennes.
 • Delphine Nikal, 16 år. Forsvant i juni 1990, heller ikke blitt funnet. Hun haiket fra byen Smithers.
 • Ramona Wilson, 16 år. Denne jenta haiket også til Smithers, hun var på vei til en venn den 11. juni 1994. Hun ble funnet april 1995 nær flyplassen i Smithers.
 • Roxanne Thiara, 15 år. Stakkars Roxanne livnærte seg som prostituert, tross for den unge alderen. I juli 1994 fortalte hun ei venninne at hun skulle møte en kunde, det var det siste noen hørte fra henne. Hun ble funnet 17. august 1994 bak en busk langs Highway 16.
 • Alishia Germaine, 15 år. Leah, som hun også ble kalt, ble funnet drept bak en barneskole langs Highway 16. 
 • Lana Derrick, 19 år. Ble sist sett i oktober 1995 på en bensinstasjon i Thornhill. Fortsatt savnet den dag i dag.
 • Nicole Hoar, 25 år. Nicole forsvant i 2002 og har fortsatt ikke blitt funnet.
 • Tamara Chipman, 22 år. Sist sett i byen Prince Rupert da hun haiket østover langs Highway 16. Hun er fortsatt ikke funnet.
 • Aielah Saric Auger, 14 år. Hun forsvant 2. februar 2006. Hun ble funnet kort tid etterpå i en grøft langs motorveien.
 • Loren Donn Leslie, 15 år. Denne unge jenta ble drept i 2010. Cody Legebokoff er fengslet for drapet.
 • Madison Scott, 20 år. Forsvant langs veien 28. mai 2011 etter at hun hadde deltatt på en fest. Hun ble sist sett tidlig denne morgenen, og er forsatt savnet.

 

En forferdelig lang liste med navn, 21 jenter som fortsatt enten er savnet av familie og venner, eller så sitter de igjen med sorgen og muligens uten svar på hva som kan ha skjedd med jentene sine. Flere forskjellige menn er mistenkt og noen også dømt i drapene, er det virkelig sånn at så mange personer velger å ta liv av noen langs denne veien? Er det ryktet veien har som gjør at mennene tenker at det er enklere å slippe unna med drapet, kanskje fordi de fleste tenker at det er de samme gjerningsmennene som står bak?


Ofrene. Bilde: highwayoftears.ca/Daily mail.

Mulige gjerningsmenn
I 2012 gikk politiet ut og fortalte om en mulig gjerningsmann, Bobby Jack Fowler fra USA. Hans DNA ble funnet på Colleen MacMillen. Det er også mistanke om at han står bak drapet på Gale Weys og Pamela Darlington, og muligens også ti andre jenter på lista ovenfor. Han ble satt i fengsel i 1996 for en annen forbrytelse, og døde der etter 16 år. Det er derfor ikke mulig at Bobby sto bak noen av drapene eller forsvinningene som ble gjennomført etter 1996.

Som nevnt tidligere ble seriemorderen Cody Legebokoff dømt for drapet på Loren Donn Leslie i 2010. Han er også dømt for og ta livet av tre andre kvinner, men om disse ble plukket opp langs Highway 16 er heller uvisst. En av de andre jentene har aldri blitt funnet, men hennes DNA ble funnet i Cody’s leilighet. Legebokoff er en av de yngste seriemorderne noensinne i Canada’s historie, han er født i 1990 og dermed bare 27 år gammel.

I 2009 gjennomsøkte politiet en eiendom for å lete etter levningene til Nicole Hoar. Mannen som eier eiendommer sitter i fengsel for og ha drept sin egen bror. Det ble ikke funnet noen levninger på eiendommen.

Det er en grunn til at alle drapene ikke er oppklart, det er vanskelig for politiet å finne ut hvem drapsmannen kan være ettersom jentene tilsynelatende ikke kjente ham. Mange av dem har haiket, og kan ha blitt plukket opp av hvem som helst, noe som gjør saken vanskeligere. Det er grunn til å tro at Fowler står bak flere drap, men det får vi kanskje aldri svar på. Det er uansett ikke han som har drept noen av jentene etter 1996.
De lokale innbyggerne som bor langs Highway 16 tror at tallet på drepte kvinner kan være høyere enn de 21 listet opp.


Flere av ofrene. Bildene er satt sammen til et stort bilde, alle funnet på CBS nyheter.


Kilder: highwayoftears.ca, cbsnews.com, nytimes.com, theguardian.com og Youtube. Bilder: highwayoftears.ca, wikipedia og Daily mail.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s