Drapet på Tina Jørgensen

Den 24. september 2000 skulle Tina Jørgensen gå hjem fra Stavanger sentrum. Siden da var Tina sporløst forsvunnet frem til 26. oktober, da ble den 20 år gamle jenta funnet i en kum ved Bore Kirke, hele tre mil utenfor Stavanger. Den dag i dag vet politiet fortsatt ikke hva som skjedde før Tina ble plassert i kummen, det eneste de vet er at hun ble drept med stump vold.
Selv om jeg ikke var eldre enn 11 år da Tina ble drept, husker jeg det godt, det var stadig vekk på nyhetene og mange engasjerte seg sterkt i saken.


Tina Jørgensen (bilde: VG)

Drapet og mulig gjerningsmann
Politiet mener at Tina ble drept på Sølyst, som er på samme vei som leiligheten hun bodde i. Det har ikke kommet frem i media hva drapsvåpenet kan ha vært. Det er også antatt at hun ble drept samme dag som hun forsvant. Den siste sikre observasjonen av Tina, var rundt kl. 01.30 natt til 24. september. Et vitne kan fortelle at Tina snakket med en mann som det er gitt en god beskrivelse av. Kan dette ha vært Tinas drapsmann?

Ettersom det tok så mange uker før Tina ble funnet, fikk drapsmannen et godt forsprang, og mange bevis ble ødelagt. Det kan være noe av grunnen til at saken fortsatt har status som uoppklart. Det er gjort omfattende avhør i saken, hele 1860 personer har politiet snakket med. Politiet sitter med ikke mindre enn 13.000 navn i saken, en av disse navna kan være drapsmannen. 

Natten da Tina ble drept hadde hun på seg en kjole og en frakk i skinn. Hun hadde også med seg veska si, som skal inneholde mobilen og en filofax, veska ble aldri funnet, og det er mulig at drapsmannen har denne enda.


Det ble frigitt fem fantomtegninger til media, dette er den nyeste fra 2013 (bilde: TV 2).

Fantomtegningen ovenfor skal forestille mannen som vitnet så at Tina snakket med. Mannen har aldri meldt seg for politiet, og de har heller ikke fått inn noen tips som kan føre videre til hvem mannen kan være.

Da Tina ble funnet lå hun på en hvit sekk, sekken manglet en del som ble funnet under bybrua på Sølyst, det er derfor politiet jobber ut i fra at Tina ble drept der. Et vitne forteller også at de så ei jente som kan ha vært Tina som snakket med en mann utenfor en BMW på Sølyst, bagasjerommet på bilen var åpent da de snakket sammen. Et annet vitne kan fortelle at to menn ble observert stående utenfor en BMW i Støperigata noen dager etter drapet, mens han ene sa til han andre «ikke vær redd, hun er godt gjemt».


Dette kan være mannen observert snakkende med ei jente på Sølyst (bilde: VG).

Kjæresten blir arrestert
Et år etter at Tina ble funnet, ble kjæresten hennes siktet for drapet. Kjæresten hadde visstnok ulike forklaringer om hva han selv gjorde den natta Tina ble drept. Det ble funnet ørsmå beviser for at kjæresten kan ha drept Tina; barnåler ble funnet i kummen der Tina ble funnet, og det var også barnåler i kjærestens bil. En likhund markerte etter flere forsøk i bilen til kjæresten, men en annen likhund markerte ikke. 

Kjæresten satt to måneder i varetekt, men han mente hele tiden at han var uskyldig. Han ble tildelt erstatning for tiden han satt i varetekt. Kjæresten fortalte til Stavanger Aftenblad i 2007 at han føler at mistanken henger ved ham så lenge saken ikke er oppklart.

Nye menn blir arrestert
I september 2015 ble fire menn arrestert for drapet på Tina. Tre av dem var 36 år på tidspunktet, mens en var 39 år. 
Grunnen til at mennene ble arrestert var et lydopptak som ble sendt til politiet. På opptaket forteller den ene mannen at han og tre andre har drept Tina. En av de fire mennene tilsto også drapet da han ble pågrepet, men de andre tre nektet. Flere av mennene kjente Tina.
I følge Nrk er det en rapport som viser til at mannen som innrømte drapet på Tina har falske minner. Det er også mulig at politiet mente at lydopptaket var falskt, for i 2016 ble saken mot de fire mennene henlagt. 38-åringen som innrømte drapet på Tina ble gitt en erstatning på 7000,- for straffeforfølging. En av de andre mennene fikk 63.000,- i erstatning.

Igjen står Tina-saken uten mistenkte.


Tina Jørgensen (bilde: Nrk)

Boken «Da Tina ble drept»
Tidligere i år utga Erlend Frafjord ut en bok om Tina-saken. I boka kritiseres politiet for arbeidet de gjorde, og man kan lese om nye funn som ikke tidligere er presentert for offentligheten.
I boka er det åtte personer som kan være mulige mistenkte – og ingen av dem ble noen gang sjekket ut av saken. Det var visstnok flere personer som var i Stavanger sentrum den natta Tina ble drept som før har vært straffet for blant annet voldtekt. En av mennene er dømt for hele fire voldtekter, og denne mannen ble observert like i nærheten av der Tina ble observert i samme tidsrom. Mannen mener han ikke var i Stavanger på tidspunktet, men flere som kjenner ham vitner om det motsatte. ABC-nyheter skriver også at mannen døde i 2013, drept med kniv av en mann som mente at den mulig mistenkte hadde voldtatt søsteren hans. Jeg stoler derimot ikke på ABC-nyheter som en kilde, så det får folk ta som god fisk, men du kan lese saken her.

En annen mulig mistenkt er en mann som fikk kona si til å lyve for seg. Han jobbet som sjåfør i år 2000, og han hadde skrudd av GPS’en i bilen nær åstedet i samme tidsrom som da Tina ble drept. Han påsto at han var i selskap denne kvelden, og fikk kona til å si det samme. Kona innrømte senere at hun ble tvunget til å lyve av mannen sin.

En annen teori er at det finnes en kobling mellom drapet på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Sakene har jo noen likheter. Denne mannen blir også trukket frem i boka. Om det er den samme mannen som har blitt straffet for voldtekt, er jeg ikke sikker på. Mannen skal være fra Rogaland og han var visstnok i Karmøy i mai 1995 da Birgitte ble drept, og han var i Stavanger natten da Tina forsvant.

Kan det være samme drapsmann i Tina-saken som i Birgitte-saken? Vi får håpe at familien en dag få svar, og at denne saken kan bli avsluttet.


#krim #norge #kriminteressert #truecrime

Kilder: Stavanger Aftenblad, Aftenposten, VG, TV 2, Dagsavisen, Nrk, Aftenbladet og Dagsavisen. Bilder: VG, TV 2 og Nrk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s