Justismordet på Åge Vidar Fjell

Forrige uke skrev jeg om to saker som rører meg veldig; justismordet på Fritz Moen og Per Kristian Liland. Du kan lese innlegget her.

Dessverre er ikke dette de eneste gangene det har blitt begått justismord i Norge. Åge Vidar Fjell ble utsatt for det samme. Som i de to andre sakene er Åge også en mann med spesielle utfordringer, han er sterkt psykisk utviklingshemmet, noe som gjør saken enda mer trist.


Åge Vidar. Bilde fra Tv 2 nyheter.

Drapet
Politikeren (Sp) Olav Martinius Fjeld ble funnet drept i sitt eget hjem 10. januar 1990. Åge Vidar kom raskt i politiets søkelys, han var Olav sin nærmeste nabo. Det var ingen omfattende etterforskning rundt drapet, det ble nok fort antatt at Åge Vidar var skyldig. I avhør fortalte han litt forskjellige historier, han innrømte drapet og nektet for det. Vi vet at tunge og krevende avhør kan føre til at vi mennesker sier og innrømmer noe som ikke er sant, kanskje spesielt hvis man har psykiske utfordringer. Det er undersøkt at Åge Vidar har den mentale alderen lik et barn (kilde: VG), og det kan forklare at han innrømte drapet, kanskje under press.

Det kom inn få tips i saken, men en liten gjeng med ungdommer fortalte politiet at de hadde blitt stoppet av en «gal person», ca. 1 kilometer fra huset til Olav. Det var også en vitne som fortalte at han, sammen med en kamerat, hadde sett en mørkhåret mann som hadde gått ut av en parkert Volvo og mannen hadde siktet på dem med en hagle. Dette tipset ble aldri fulgt opp og heller ikke tatt opp i rettsaken. Det siste tipset kunne vært svært nyttig, ettersom Åge Vidar ikke har førerkort.

For meg virker det som at det ble begått flere feil i etterforskningen. På åstedet ble det funnet spor fra en bil under snøen. I rapporten til politiet sto det at sporene var fra en politibil. Men det snødde ikke den dagen da drapet ble begått, kun den dagen politiet fant avdøde, ergo; sporene kunne ikke vært fra en politibil.

I et avhør sa Åge Vidar at han hadde gjemt våpenet Olav ble drept med i muren på huset sitt, i et annet avhør sa han at han fant våpenet i huset til Olav. Drapsvåpenet har enda ikke blitt funnet. Åge Vidar sa også at han lå i sengen sin, hørte et skudd og at en bil kjørte avgårde.

 
Olav F. Fjeld til venstre (bilde: varden.no). Åge Vidar til høyre (bilde: dagbladet)

Dommen
Åge Vidar var egentlig ikke strafferettslig tilregnelig grunnet en svært lav IQ på 56. Han fikk heller ikke med seg advokat eller hjelpeverge under de lange avhørene, dette var egentlig ikke ulovlig i 1990, men det ville vært ulovlig i dag. Den 19. september 1990 ble Åge Vidar dømt skyldig for drapet på Olav. Han ble dømt til syv år i fengsel, til tross for kraftige protester fra hans advokat.

I 2001 engasjerte Tore Sandberg seg for saken, som også er kjent for og ha frifunnet Fritz Moen. Den 23. oktober 2008 ble bestemt at saken skulle gjenopptas, og i september 2010 ble Åge Vidar formelt frifunnet. Han fikk åtte millioner i erstatning.

En drapsmann går fri
I saker hvor en uskyldig person blir dømt, vil det jo alltid være en drapsmann som går fri. I en sak fra NRK fra 2011, mener en mann at han vet hvem drapsmannen er. På tiden da Olav ble drept, overhørte dette vitnet en samtale mellom to personer. Han mener at de to personene jaktet i bygda der Olav og Åge Vidar bodde, og at Olav ble drept fordi han så at de hadde to dyr i bagasjerommet, muligens fra ulovlig jakt. De ble visstnok overrasket av Olav, og han ble da skutt. Vitnet jobbet som skaphandler på den tiden, og han skulle hente en bil som skulle vrakes, og det var en av bilene som ble brukt under jakten. Bilen var full av både våpen og ammunisjon. 

Mannen mener at politiet ikke trodde på hans forklaring, og at han ikke kom videre med det han overhørte den dagen. Politiet i Telemark sier at avhørene av vitnet ikke er god nok grunn til å åpne saken igjen.


Enda en gang ble en uskyldig mann dømt i Norge, enda en mann som blir ansett som en av de svakere i samfunnet vårt. Igjen kan man stille seg spørsmålet om disse menneskene hadde blitt frifunnet hvis det ikke hadde vært for engasjerte mennesker som Tore Sandberg. Ville vi lyttet til dem når de forteller at de er uskyldige om det ikke hadde vært for gode advokater og privatetterforskere? Eller hadde vi trodd som så mange andre, at de var skyldige?

#kriminteressert #krim #justismord #norge

Kilder: VG, Dagbladet, Varden, Nrk, Wikipedia og TV 2. Bilder: Tv2, Dagbladet, varden.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s