Faiza-saken

I februar 2010 fikk politiet et telefon fra en desperat, ung kvinne innelåst i et bagasjerom. Telefonsamtalen kom fra Faiza Ashraf. Hun ble kidnappet fra en bussholdeplass i Bærum den 3 februar. Tre uker senere ble hun funnet drept i nærheten av Asker. Dette er historien om Faiza.

Faiza var på vei til jobb den dagen hun ble kidnappet. Politiet klarte ikke å spore samtalen da hun ringte dem fra bagasjerommet. Faiza nevnte navnet på den hun trodde sto bak kidnappingen da hun ringte, noe som hjalp saken videre, hun ga også en god beskrivelse av mannen som kidnappet henne. Shamrez Khan og Håvard Nyfløt ble fengslet for drapet, jeg velger å publisere navnet på gjerningsmennene fordi det uansett er så enkelt å finne på nettet. Nyfløt ble dømt til 17 års fengsel (for kidnapping og drap), og Khan fikk 8 år (for kidnapping med døden til følge). 

Håvard tok på seg oppdraget å kidnappe Faiza. Han innrømte drapet, men påsto at det var et uhell. Faiza ble funnet nedgravet i en skog i Asker. 

Khan var forelsket i Faiza, men hun avviste ham gjentatte ganger, noe som resulterte i trusler og forfølging fra Khan sin side. I følge Nyfløt skulle han bare kidnappe Faiza slik at Khan skulle få prate med henne. Denne forklaringen trodde ikke retten på, de mente at planen var å drepe henne. Khan hadde også tatt kontakt med flere rusmisbrukere året før drapet, for å prøve og få dem til å kaste syre i ansiktet på Faiza. Det viste seg også at Nyfløt gravde graven i Vestmarka i Asker flere dager før drapet fant sted. Faiza ble frarøvet livet på verst tenkelige måte, kun fordi hun avviste en mann som var forelsket i henne. Det kan virke som at Khan tenkte at hvis han ikke fikk henne, så skulle ingen andre få henne heller.

Nyfløt skyldte masse penger, og en av forklaringene hans til politiet var at han følte han måtte drepe henne på grunn av gjelden. Khan skal ha krevd at Nyfløt gjort opp gjelden sin, og det kan være grunnen til at den daværende 25 åringen valgte å ta livet av Faiza. 

Selv om drapet etter all sannsynlighet var planlagt, fikk Khan allikevel alt for kort fengelselsstraff. Planleggingen var vanskelig å bevise. Drapet hadde nok aldri funnet sted hadde det ikke vært for Khan, derfor er det merkelig at han fikk så kort straff. Bare 8 år for bestillingen og planleggingen av drapet på en 26 år gammel kvinne. 

Nyfløt endret forklaring gjentatte ganger. En annen merkelig forklaring som Nyfløt kom med, var at han egentlig planla å drepe Khan med Faiza som vitne. Nyfløt var stor tilhenger av tv-serien Dexter, som handler om en seriemorder som tar livet av kriminelle. Han mente at når Khan kom med forespørselen om kidnapping, så anså Nyfløt han som en ond mann som måtte tas av dage. Grunnen til at det ikke gikk som planlagt, var fordi Nyfløt bandt en strips rundt halsen på Faiza, en strips som satt altfor stramt og resulterte i kvelning.

Det er helt grusomt at så mange kvinner blir drept av menn verden over. Ofte er det sjalusi og hevngjerrighet som gjør at de utfører drapet.

Hva får menn til å ta livet av kvinner kun fordi de ikke vil ha dem? 

#truecrime #kriminteressert #norge #krimblogg

Kilder: VG, Aftenposten, Dagbladet og Nrk.  Bilder: tv2.no og vg.no.

4 kommentarer om “Faiza-saken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s