La heksen brenne! Del 3

Les del 1 her og del 2 her

Jeg har i de to tidligere innleggene gått inn på hekseprosessene i Norge og i Salem. I dag tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om dagens hekser, og hvordan interessen er for dette i dag. Ikke at det og være heks i dag er noe kriminelt, siden denne bloggen her stort sett handler om kriminelle handlinger, men noen ganger er det gøy å gå litt utenom det jeg vanligvis skriver om.

Jeg har inntrykk av at Wicca er en stor del av heksenes hverdag den dag i dag, i 2001 var det visstnok 408.000 voksne som trodde på Wicca i USA. Wicca er en nyhedensk-religion og den ble grunnlagt av Gerald Gardner. Siden Wicca oppsto i 1946 har den utviklet seg i flere forskjellige retninger, det er også store forskjeller i Wicca i landene rundt om i verden. Det alle retningene innen Wicca har til felles, er en tro på flere guder, både fra gresk og egyptisk mytologi, noen henter også inspirasjon fra buddhismen og hinduismen. Det er også vanlig å tro på reikarnasjon og karma. 

Jeg fant dette utdraget fra «Guddinens erklæring» i «Skyggenes bok» på en nettside, som sier litt om hvordan Wicca skal utføres:

«Når dere trenger noe som helst, en gang i måneden, og best er det hvis månen er full, da skal dere samles på et hemmelig sted og tilbe ånden av Meg som er Dronning over alle Hekser. Der skal dere samles, dere som er villige til å lære all heksekunst, men som ikke enda har vunnet dens dypeste hemmeligheter; til disse vil jeg lære ting som fremdeles er ukjente. Og dere skal være fri fra slaveri, og som et tegn på at dere er virkelig fri, skal dere være nakne i deres ritualer; og dere skal danse, synge, feire, lage musikk, alt i hyllest til meg (…)»

De fleste som tror på religionen kaller seg hekser, og praktiserer det de mener er heksekunst. Det finnes det som kalles en «sirkel», en gruppe med 13 medlemmer hvor alle er hekser. De samles blant annet til måneritualet, og de gjennomfører da kanskje det som er beskrevet ovenfor her. 

Wicca er en naturreligion, og et rituelt fellesskap. Noen grupper praktiserer de samme ritualene, men de kan også lage sine egne. Vanligvis åpnes et ritual med en påkalling etter Guden og Gudinner. De mener også at det hellige er her og nå, og ikke etter døden. 

Hvis man kan si at hekser har en «bibel», så må det være The Book of Shadows, eller svarteboken. En Book of Shadows er en bok som inneholder religiøse tekster og instrukser for trolldom. Han som grunnla Wicca, Gerald Gardner, lagde en «skyggenes bok» mellom 1940-1950- tallet. Svarteboken er det norske navnet på en trolldomsbok som også går under navnet Cyprianus. Denne boken inneholder visstnok trylleformler som gir heksen stor makt. Det finnes flere svartebøker, og mange av disse er basert på en dansk svartebok fra 1600-tallet, så dette går langt tilbake i tid! Den dag i dag skal det visst være flere som eier en svartebok og tar denne i bruk.

Aftenposten skrev en interessant sak i 2011, da hadde blant annet Märtha Louise uttalt seg at hun ville bli brent på bålen hvis hun levde for noen hundre år siden, og det stemmer kanskje hvis vi tenker på de påståtte møtene hun har hatt med engler. Videre siterer Aftenposten historikeren og hekseprosess-eksperten Rune Blix Hagen som mener at de siste 50 årene er det blitt drept like mange hekser som i Europa på 1600-tallet. Hvordan dette henger sammen og hvor han har tatt tallene sine fra er jeg ikke sikker på. Men det praktiserer visstnok dødstraff for hekser i flere land enda, flere steder i Afrika og Asia brennes mennesker på bål etter beskyldning om svart magi.

Nrk skrev i 2014 om en mann fra Ålesund som mente han var heks. Religionen til mannen var den samme som for flere andre hekser – Wicca. Han mener at alle kan tro på Wicca og at dette er en ufarlig religion. Han sier at han tror på gode tanker og god energi, og utfører gode ritualer. Det er ikke noe svart magi som praktiseres hjemme hos denne mannen. Litt spennende hadde det jo vært om dagens hekser var litt mer «skumle» enn de fremstår som. 

Nettavisen møtte også en heks for noen år tilbake. Heksen kalte seg Tussmelda og kledde seg ut i både kappe og heksehatt. Tussmelda mente hun healet folk, og hun brukte både urter og krystaller i ritualene sine. Hun drev også med noe vi alle kjenner fra Åndenes makt, nemlig å drive ut døde ånder ut av huset til folk. Ikke nok med det, Tussmelda kunne også spå fremtiden din og se hvilke egenskaper et menneske var i besittelse av. 

Jeg husker også at Insider på Fem hadde en episode hvor programlederen fikk møte moderne hekser. Hun var også med på et rituale som blant annet gikk ut på å skjære seg selv i hånda, ens eget blod var en viktig del av ritualet.

For meg så virker Wicca som en harmløs religion den dag i dag, og heksene er ikke så skumle som de fremsto som på 1600-tallet. Noe annet jeg lurer på, er om ritualene faktisk gjør nytte for seg. Kan man heale noen? Kan man gjøre livet til andre bedre ved hjelp av ritualer? Det er vel ingen som kan gi et sikkert svar på det, men spennende er det likevel. Hva tror dere lesere, finnes det hekser i dag som er i besittelse av en kraft vi andre ikke har?

Margaret Hamilton (1902-1985) in the role of Miss Gulch, The Wicked Witch of the West, in the musical 'The Wizard of Oz', directed by Victor Fleming for MGM.

Kilder: snl.no, idun.wicca.no, wikipedia, magic.no, Aftenposten, religioustolerance.org og nrk.no. Bilder: Pinterest, bt.no og slate.com

4 kommentarer om “La heksen brenne! Del 3

 1. Jg er usikker på om jg tror de har en magisk kraft…. men jg tror kanskje på healing og at det finns mye vi ikke vet om. spennende å lese om hekser !

  Liker

  • Caroline: takk for hyggelig kommentar! Er enig med deg, tror kanskje det finnes mer mellom himmel og jord, men healing er jeg heller skeptisk til. Kom gjerne innom bloggen igjen for flere spennende temaer 🙂 🙂

   Liker

 2. Jg er usikker på om jg tror de har en magisk kraft…. men jg tror kanskje på healing og at det finns mye vi ikke vet om. spennende å lese om hekser !

  Liker

  • Caroline: takk for hyggelig kommentar! Er enig med deg, tror kanskje det finnes mer mellom himmel og jord, men healing er jeg heller skeptisk til. Kom gjerne innom bloggen igjen for flere spennende temaer 🙂 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s