La heksen brenne! Del 2

Les den første av tre deler om hekseprosessene her.

Elizabeth gikk fort hjemover. Anne hadde anklaget henne for trolldom! Hun kunne ikke tro det, hva ville skje med henne nå? Ville resten av folket tro på Annes anklagelser? Ville hun, som så flere andre den siste tiden, bli brent på bålet? Elisabeth kunne ikke forestille seg en verre død. Grusomme, slikkende og glohete flammer som langsomt sluker hele kroppen i en pinefull død. Alle snakket om helvete og slikt, at bålbrenningen av disse stakkars kvinnene var en smakebit på det som ville komme etter døden. Elizabeth visste ikke helt om hun trodde på helvete, hvorfor skulle Gud, som skulle være barmhjertig, utsette uskyldige kvinner for slik ondskap? Elizabeth ristet av sinne, at Anne våget å anklage henne! Kun fordi hun hadde hjulpet kua på nabogården etter lang tid med sykdom. Visst hadde Elizabeth hjulpet kua, men det var med omsorg, urter og god næring, ikke trolldom! Hun var bekymret for det som ville komme.

Kanskje var det denne redselen flere kvinner satt inne med rundt hekseprosessene i Salem i tiden fra år 1692 og frem til år 1693.

20 mennesker ble tatt livet av, 14 av disse var kvinner. De fleste ble hengt. Hekseprosessene i Salem er et godt eksempel på massehysteri. 

I februar 1692 begynte det hele. To små jenter, Betty Parris (9 år) og Abigail Williams (11 år) fikk stadig vekk anfall, de hylte og skrek og hev ting rundt seg. Jentene lagde merkelige lyder og krabbet under møbler. Jentene mente at det føltes som om noen stakk nåler i dem. En lege kunne ikke finne noe galt ved jentene. Flere unge jenter begynte å oppføre seg på samme måte som Betty og Abigail.

Tre kvinner ble arrestert og anklaget for å begå hekseri mot de to små jentene og flere andre barn i landsbyen, de arresterte var Sarah Good, Sarah Osborne og en slavekvinne ved navn Tituba. Sarah Good ble anklaget på grunn av ryktet hennes, Sarah Osborne deltok sjeldent på gudstjenester og det kan være en av grunnene til at hun ble anklaget. Tituba, som var en indianer, ble mest sannsynlig anklaget på grunn av etniske forskjeller mellom henne og resten av landsby-beboerne, hun ble også anklaget for og ha tiltrukket seg barn med fortryllende historier. 

Flere anklager fulgte, Martha Corey, Dorothy Good og Rebecca Nurse var de neste som ble utsatt for grusomme beskyldninger. Martha satt blant annet spørsmålstegn ved Betty og Abigail sin forklaring, og Martha fikk dermed oppmerksomhet. Martha og Rebecca var begge medlemmer av kirken, og derfor ble innbyggerne i landsbyen bekymret. Hvis de to kunne være hekser, så kunne hvem som helst være det!

Dorothy Good er et eksempel på «arvelig-trolldom», hun var bare 4 år og datteren til Sarah Good. Men anklagene stoppet ikke der, 36 personer ble anklaget og fengslet etter dette, og flere fulgte. Det var rett og slett et hysteri, og en liten feil begått av en innbygger ble fort til en anklagelse om at personen kunne være trollmann eller trollkvinne. Det er i dag vanskelig å fortstå hvordan man kan dømme noen til dødstraff uten noen form for beviser, til og med for noe så svevende som trolldom!

The execution of Bridget Bishop (ca.1632 - 1692), the first woman executed on charges of witchcraft at Salem, 1692 (Photo by Briggs Co./George Eastman House/Getty Images)

Hvis en innbygger mente at sykdom eller død var forårsaket av trolldom, kunne innbyggeren sende inn en klage. Hvis klagen ble antatt og være troverdig, ble den beskyldte personen arrestert. Heksen ble tatt til avhør, og ble ofte presset til å innrømme skyld. Heksen fikk så en rettssak, og det var det sjeldent nåde å finne. Man kunne bli dømt for enten å begå trolldom, eller inngå en kontrakt med djevelen. 

I Salem var det 4 datoer hvor personer ble tatt livet av etter retten dømte dem til dødsstraff; 1 person ble drept 10. juni 1692, 5 personer ble drept 19. juli 1692, enda 5 personer ble drept 19. august 1692 og til slutt 8 personer ble drept 22. september 1692.

Noen hekser ble også dømt, men slapp unna dødsstraff så lenge, fordi de var gravide. 

Som en dømt heks ble man meldt ut av kirken og man fikk ikke en verdig begravelse. Etter henrettelsen var gjennomført ble alle hevet i en massegrav. En legende sier visstnok at familiene til de henrettede heksene, hentet kroppene demmes etter mørkets frembrudd, og begravde dem i umerkede graver på familie eiendommene.

En 81 år gammel mann, ved navn Giles Corey ble også anklaget for trolldom. Han nektet å innrømme skyld, og ble derfor utsatt for en grusom tortur kalt «peine forte et dure». Det gikk ut på at steiner ble plassert på brystet hans til han ikke lenger kunne puste. Etter to dager med denne torturen døde Giles uten å innrømme skyld. Det sies at hans død var en protest mot rettssystemet. Dette sier litt om hva slags behandling de påståtte heksene ble utsatt for, de fleste ville nok innrømt skyld når de blir utsatt for slike torturmetoder. 

I dag har vi heldigvis mer kunnskap enn på 1600- tallet, og hekser blir som oftest sett i tv-serier og filmer. I Salem finnes det et historisk museum for hekseprosessene. Selv om det er flere hundre år siden er det ikke vanskelig å forestille seg hvordan panikken spredte seg i landsbyene rundt om i verden. Hvis naboen ikke likte deg kunne det fort føre til en anklage om bruk av trolldom. Og hvordan kunne man forsvare seg selv når man ble torturert for å innrømme skyld? 

I morgen kommer siste del i denne «mini-serien», og da skal jeg se litt nærmere på hekser den dag i dag. Det finnes de der ute som mener at de er hekser, og det er fortsatt stor interesse rundt temaet. Stay tuned!

Kilder: history.com, smithsonianmag.com, wikipedia og historyofmassachusetts.org. Bilder: snl.no og dagblog.com.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s