Sporløst forsvunnet

Daglig forsvinner det personer verden over. Hvor blir det av alle disse? Er de fleste utsatt for en kriminell handling eller har de forsvunnet av fri vilje?

Årlig mottar det norske politiet rundt 1800 meldinger om savnede personer. De fleste blir funnet og saken får en oppklaring, men mange saker står fortsatt uoppklart i Norge i dag.

Hovedgrunnen til at noen forsvinner er psykisk sykdom, men noen forsvinner også fordi de ønsker å starte et nytt liv,  og noen er utsatt for noe kriminelt. I oktober 2014 var det 619 savnede personer i Norge og 57 uoppklarte drapssaker. Statistikken rundt om i verden er betraktelig mye høyere. I følge USA Today er 90.000 personer savnet til enhver tid i USA, og en tredjedel av drapssakene i USA forblir uoppklarte. Ser vi på statistikken i andre land, har vi helt klart en god rate på antall oppklarte drap i Norge.

Det er ingen tvil om at forsvinnssaker hvor den som er forsvunnet er en stor belastning for pårørende. Ikke bare sitter de igjen med spørsmålet om hvor vedkommende befinner seg, men de lurer også på om vedkommende fortsatt lever. 

Hvis man går inn på Wikipedia og ser på oversikten over uoppklarte drapssaker i Norge finner man en ganske lang liste, en liste med drapssaker som går helt tilbake til 1934. 

Saken fra 1934 handler om Edward Rustad, og saken blir omtalt som Norges første «gangsterdrap». Hollekim saken er også et av mange mysterier i vårt langstrakte land, Astrid Aardal forsvant i januar 1958 og ble aldri funnet. Sigurd Hollekim tilsto drapet i 1963, men advokaten hans mente at tilståelsen var falsk og Hollekim ble dermed frikjent av retten. Men hvor ble det av Astrid Aardal?

Det er merkelig å tenke  på at noen kan være forsvunnet i 59 år uten at et lik eller spor fra personen blir funnet. Hvis man forsvinner av egen fri vilje, var det kanskje enklere for 50 år siden enn i dag. I dag er det kameraer og mange andre elektroniske spor som kan legges igjen. I tillegg blir det store medieoppslag når spesielt unge personer forsvinner. Bildet av personen kan blir spredt over hele verden, men for 50 år siden ble det nok ikke spredt mange bilder rundt omkring av forsvunnede Astrid. 

Videre følger flere saker, blant annet drapet på Ronald Ramm, som du kan lese mer om her, forsvinningen rundt Therese Johannessen og drapet på Trude Espås. Alle sakene er forferdelige saker som er et bevis på at vi mennesker kan være ganske så grusomme. Og et sted der ute sitter flere drapsmenn, som kanskje ikke engang har dårlig samvittighet for det de har gjort. Det sitter også pårørende der ute, som kanskje aldri vil få svar.

#truecrime #kriminteressert #krimblogg #crimeblog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s