Orderud saken blir gjenopptatt

Orderud saken har de fleste hørt om, jeg husker saken var på nyhetene hele tiden da jeg var mindre. Nå skal saken bli gjenopptatt. Og de dømte mener fortsatt at de er uskyldige.

Den 22 mai i 1999 ble Kristian og Marie Orderud og datteren deres Anne Orderud skutt og drept i sitt eget hus på gården Orderud i Sørum. 

Hele fire personer ble siktet i saken, disse er Per Kristian Orderud (han er sønnen til Kristian og Marie), Veronica Orderud (som er Per sin kone), Kristin Kirkemo (Veronica sin søster) og Lars Grønnerud (som er Kristin sin ekskjæreste). De vet ikke hvem som faktisk drepte familien, derfor er alle dømt kun for medvirkning.

Politiet mente at motivet for drapene var en krangel mellom far og sønn om gården. Anne Orderud og hennes ektemann hadde blitt forsøkt drept tidligere, i 1998. Det ble funnet eksplosiver under bilen hennes (da den sto parkert utenfor forsvarsdepartementet), og det ble også funnet en gassbeholder og bensin søl utenfor hennes og mannens leiligheten i Oslo. Politiet trodde bensinen og gassbeholderen var der fordi noen hadde planer om å sette fyr på leiligheten. Ekteparet sa i avhør den gangen at krangelen om gården kunne være motivet for at noen ønsket og ta livet av dem.


Boligen hvor de tre familiemedlemmene ble funnet drept

Det var mye frem og tilbake i Orderud saken, det politiet visste helt sikkert var at alle tre ble skutt, i nakken på nært hold. Det ble brukt to forskjellige våpen. Kristin og Lars ble først tatt av politiet og siktet kun med brudd på våpenloven, dette den 11 juni 1999. Like etter ble Per Kristian og Veronica tatt, og de ble siktet for overlagt drap og medvirkning, når dette skjedde ble også Kristin og Lars siktet for det samme. 

Den 25 april 2000 mente politiet at de var ferdige med saken, men dette var ikke statsadvokaten fornøyd med, derfor ble saken sendt tilbake til politiet. I mai 2000 ble det bestemt at Per Kristian ikke skulle få arve sin far og mor før saken var avgjort og oppklart. Den 27 september 2000 mente igjen politiet at de var ferdige med saken, og statsadvokaten var fornøyd. Det ble avgjort i januar 2001 at alle fire skulle bli siktet for overlagt drap.

Alle de fire ble dømt til strenge straffer, Per Kristian ble dømt til 21 år og han mistet arveretten til gården. Veronica fikk også  21 år. Lars ble dømt til 18 år, og Kristin til 16 års fengsel. Per Kristian kjøpte Orderud gården for nesten 3 millioner i 2004.


Per Kristian og Veronica

Anne Orderud jobbet som personlig sekretær for for forsvarsministeren, og hennes ektemann Per Paust, var en norsk diplomat. Per Paust døde av kreft bare tre uker før Orderud drapene. Nrk mener at flere kilder har sagt at Anne Orderud og hennes mann var knyttet til etterretningstjenesten. EOS-utvalget ble nektet innsyn i noen av etterretningstjenestens materiale rundt tiden Per døde og Anne ble drept. I følge dokumentaren til Nrk skal flere av de involverte i Orderud saken vært knyttet til etterretningstjenesten og krigen på Balkan. 

Kan det være at de tre ble drept på grunn av noe de var involvert i, og ikke på grunn av krangelen om gården? Og kan dette tyde på at de fire siktede er uskyldige? Se videoer av Nrk dokumentaren her og her.

Privatetterforsker Tore Sandberg la frem sine undersøkelser om drapene på journalistkonferansen i 2009. Der hevdet han at det var Anne som var målet for drapene, og ikke Orderud ekteparet, slik politiet mener. Under konferansen sa Sandberg dette: «Jeg har fått opplysninger om at en navngitt person, på bestilling fra en person i tilknytning til Orderud-saken, som fraktet bort våpenet etter drapet. Denne personen ble funnet i en kjeller i Oslo med hodet skutt av. Jeg møtte også en person i Molde i 1999 som fortalte at han hadde nye opplysninger i saken, men som senere ble funnet døende i Molde» (kilde: tv2). Og som han også sa, det er ganske merkelig at to personer som har opplysninger i saken blir funnet døde kort tid etterpå, er det ikke? Les flere av Sandbergs momenter i saken her.

For noen få dager siden skrev flere medier at Orderud saken blir begjært gjenopptatt. Begrunnelsen for dette blir mest sannsynlig ikke sendt inn før høsten, Tore Sandberg etterforsker fortsatt saken sammen med advokat Frode Sulland. Sandberg forteller til Nrk at det er funnet nye beviser som er oppsiktsvekkende. De nye bevisene skal presenteres i form av en dokumentar som skal bli tilgjengelig for alle. Dokumentaren blir sendt til høsten, og vil bestå av rundt ti episoder. Per Kristian og Veronica mener fortsatt at de er uskyldige, kanskje denne dokumentaren vil vise at de snakker sant?

Det blir veldig spennende å følge denne saken videre, og om du leser artikkelen og ser videoene jeg har linket til, tenker du kanskje det samme som meg, at hele saken er litt mystisk.. hva tror du er sannheten i Orderud saken?

#orderudsaken #krim #truecrime #kriminteressert #krimblogg

Kilder: Vg, Dagbladet, Tv2, Wikipedia, Nrk. Bilder: Tv2 og Dagbladet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s