Hva skjedde med Therese Johannessen?

Det var den 3. juli 1988 på Fjell i Drammen. Therese Johannessen er ute å leker med venner, og er innom den lille kiosken på Fjell flere ganger for å kjøpe godteri. Det begynner å nærme seg kvelden, og Therese burde komme hjem. Etter hvert begynner moren hennes og bli urolig. Hvor blir det av Therese? Moren begynner å lete. Men Therese er bortevekk. Og 29 år senere vet vi fortsatt ikke hva som skjedde med Therese den gangen.

Vg’s Krimpod handler om Therese Johannessen i sesong 2, som akkurat har begynt. Krimpoden inspirerte meg til å skrive om Therese. Det er rart å tenkte på at et barn bare kan forsvinne på den måten som Therese gjorde. Ingen spor å gå etter og saken forblir et mysterium. Det er vondt for familie og venner og sitte igjen med følelsen av hjelpesløshet. Kunne noe vært gjort annerledes? Mest sannsynlig ikke. Forhåpentligvis får de en dag vite hva som skjedde med Therese.

Som skrevet tidligere var det lite spor i Therese saken. Politiet vet bare at hun forsvant på kvelden, kort tid etter Therese var innom kiosken på Fjell. Da kjøpte hun mye godteri, så mye at hun som ekspederte i kiosken reagerte på det, og lurte på hvor Therese hadde fått pengene fra. Kan det være personen som bortførte Therese som ga henne penger til godteri?

Teoriene

Det er flere teorier rundt forsvinningen til Therese, den første er da «seriemorderen» Thomas Quick innrømte at han hadde drept henne.
Jeg har tidligere skrevet om Thomas Quick, det kan du lese her. Det er lite sannsynlig at han drepte Therese, ettersom han trakk tilbake alle innrømmelser i 2008. Så dette er nok ikke forklaringen bak Thereses forsvinning. Ingenting kan heller knytte Thomas Quick opp i mot drapet på Therese.

I 2013, når Therese saken var blitt foreldet, kontaktet en kvinne politiet og fortalte at Therese var blitt drept, og hun visste hvor liket befant seg. Kvinnen pekte ut stedet for politiet, og de gravde etter liket, men ingenting ble funnet. Kan tipset til kvinnen stemme, eller fant hun det bare opp?

Den siste teorien er Pakistan-teorien. Det gikk rykter på Fjell om at faren til Therese var pakistaner, noe moren til Therese benekter. Og uansett hva som er sannheten, så er det jo mulig at pakistaneren som trodde han var far til Therese, kidnappet henne og brakte henne til Pakistan. Dette er teorien som er mest sannsynlig tenker jeg, men samtidig er det noe som skurrer med denne også. I det pakistanske mijøet i Drammen på 80-tallet var det flere pakistanske foreldre som ikke ønsket at barna sine skulle være sammen med norske gutter eller jenter, dette var også synspunktet til foreldre til den pakistanske gutten som moren til Therese var sammen med. Kan det tenkes at de ønsket at Therese skulle få en pakistansk oppvekst, det de mente var best? Selv om man kanskje ønsker dette, så er det et stort steg fra å ønske det til og faktisk kidnappe et barn og frakte det til Pakistan. Det er veldig drastisk. Men, ikke umulig.

Politiet fulgte opp teorien om en pakistansk far, men de fant ingen spor. Et par dager etter at Therese forsvant gikk det et fly fra København til Pakistan. På dette flyet satt det, i følge passasjerlistene, et uidentifisert barn. Personene som hadde dette barnet med seg, hadde også samme etternavn som flere i familien til pakistaneren som moren til Therese var sammen med. Men dette er en vanlig etternavn i Pakistan, og betyr nødvendigvis ingenting. Det ble også sendt en kvinne fra politiet ned til Pakistan, som skulle undersøke om Therese kunne være der. Det førte heller ikke til nye spor i saken.

Hvis det stemmer som teorien sier – og ryktene, så skal Therese være i live, bosatt i Pakistan og ha flere barn. Men Therese var jo 9 år da hun forsvant, da husker hun fortsatt oppveksten på Fjell og sin egen mor? I løpet av de 29 årene Therese har vært forsvunnet, ville hun vel prøvd å ta kontakt med sin familie i Norge? Det er det spørsmålet der som gjør at jeg tviler på denne teorien.

Når politiet foretok avhør av personer når de etterforsket Therese saken, var det en mann som mente han hadde sett noe. Dette var en ung mann som var i militæret den gangen, og han mente at han hadde sett Therese i oppgangen til blokka han bodde i, sammen med en annen mann. Den unge mannen hadde riktignok sett Therese 40 minutter etter at politiet mente hun forsvant, og derfor mente de også at dette sporet ikke kunne stemme. For noen flere måtte vel sett Therese på de 40 minuttene hvis vitneavhøret til denne unge mannen stemmer? Han mente nemlig at Therese hadde stått i oppgangen hans, og mannen hun pratet med hadde prøvd og få Therese med seg. Han hadde visstnok sagt ting som «mamma vet jo hvem jeg er, og hun vet hvor du er hvis du blir med meg». Den unge mannen mente at det hadde vært en slags overtalelse inne i bildet, men situasjonen hadde ikke vært truende. Ettersom han sto litt lenger oppe i etasjene, hadde han ikke kunnet beskrive mannen han mente Therese hadde stått sammen med. Politiet avviste denne teorien fordi de mente at denne unge mannen så gjerne ville hjelpe, og at han da kanskje blandet sammen dagene og at det kanskje ikke var Therese han hadde sett, men ei annen jente (kilde: vg’s krimpod Uløst). Men kan det være at dette vitnemålet stemmer med Pakistan teorien?

Det er få forsvinningssaker i Norge politet står med så lite spor som i denne saken. Her er det kun teorier, og ingen konkrete spor å forholde seg til. Selv om det ikke er noen cold case gruppe som jobber med Therese-saken i dag, får vi håpe at noen en dag står frem og forteller sannheten, for der ute er det noen som vet hva som skjedde med Therese.

Hva tror du skjedde med Therese?

#theresesaken #truecrime #krim #krimblogg #kriminteressert #norge

Kilder: Krimpod VG, vg.no, Aftenposten. Bilde: Nrk, Aftenposten.

12 kommentarer om “Hva skjedde med Therese Johannessen?

 1. I forsvinnings fredag på Sara Høydal sin kanal forklarer hun akkurat det samme, men vis dere søker på Therese Johannesen så ser dere hvilken mann hun ble sett med sist og han er skummel!!!! o_o ps: plizz svar meg leser alle sakene her, stooor fan<3

  Liker

 2. Ja dety spørs om hun ble ført ut av landet den 5 juli 1988. Vanskelig å si, men det er noe som sier meg at hun er i utlandet. Det finnes ikke et eneste spor som sier noe annet i Norge. De teoriene som sa at en mulig fremmed mann plukket opp Therese og gjorde noe ikke så bra med henne holder ikke lenger. Sjekk ut disse pakistanerne på Fjell.

  Liker

  • Tom Seeberg: Ja, det er vanskelig å si. Det blir dessverre mye «synsing» fra min side når jeg skal lage blogginnlegg som dette. Jeg vet jo ikke hva som har skjedd, men jeg presenterer de teoriene som er mulige 🙂 Siden jeg skrev dette innlegget har det kommet mye ny informasjon om saken, jeg skal prøve å få med disse teoriene også en dag! Kanskje det kommer et innlegg til om Therese.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s