Thomas Quick, en seriemorder?

Sture Bergwall, kjent som Thomas Quick var en gang ansett til å være en av Nordens verste seriemordere. Han har innrømt 30 drap, men ble bare dømt for 8 av dem. Men er han skyldig?

Han ble født i Sverige i 1950 og vokste opp med 6 søsken. Hans kriminelle karriere begynte tidlig, og han ble dømt for bevæpnet ran i 1991. Etter ranet ble han satt på en psykiatrisk institusjon, under dette oppholdet innrømte han de 30 drapene. Han mente de var begått i hele Norden, mellom 1964 og 1993. 

Uten noen form beviser eller øyenvitner ble Quick dømt kun på hans egne innrømmelser. Det er antatt at han innrømte flere drap enn han sto for. Han kunne blant annet ikke fortelle politiet detaljer i sakene han mente han sto bak, eller detaljer på ofrene, som for eksempel fødselsmerker. Mange setter spørsmålstegn ved om han i det hele tatt har drept noen av dem han ble dømt for, eller om han bare er en psykisk syk person som ønsker oppmerksomheten rundt drapene. I 2008 sa nemlig Quick under et tv intervju at han ikke hadde noe med drapene å gjøre.

Quick byttet ut advokaten sin og tok opp sakene sine igjen i retten, etter tv programmet i 2008. Det ble flere rettssaker, den siste i 2013. Han ble da frikjent for alle drap, og ble en fri mann. Under avhørene av Quick, var han innlagt på psykiatrisk sykehus og tungt medisinert. Det ble også stilt ledende spørsmål under avhørene, noe som bare i seg selv legger mye tvil rundt innrømmelsene. 

De 8 drapene han ble frikjent for var drapene på: 

  • Johan Asplund, ingen beviser i saken og heller ingen lik.
  • Yenon Levi, en turist fra Israel. I denne saken var det heller ingen bevis, og Quick måtte gjette på drapsvåpenet 3 ganger før han gjettet riktig.
  • Therese Johannessen, her var det beviser som skulle være fragmenter fra Thereses ben, men som senere viste seg å være papp limt sammen.
  • Charles Zelmanovits, ingen beviser annet enn Quick sin innrømmelse av drapet.
  • Trine Jensen, heller ingen beviser.
  • Kjæresteparet Stegehuis, her var det heller ingen beviser, men Quick oppga opplysninger i saken som ikke var kjent for allmennheten. 
  • Gry Storvik, ingen beviser. Sæd som ble funnet på Gry ble senere vist og ikke være Quick sitt DNA. 

 


Advokaten Quick hadde da han ble dømt for drapene har blitt kritisert for at han ikke ivaretok en psykisk syk mann sine interesser under rettssaken. 

Man kan sette spørsmålstegn ved mye i Quick-saken. Etter og ha lest mye om Sture Bergwall, er jeg ganske overbevist om at han er uskyldig i alle drapene. Selv om han gjorde mye kriminelt, og også ble dømt for seksuelle overgrep mot 4 gutter i 1969, betyr det ikke at han er en drapsmann. I 2014 ble det oppnevnt både av den svenske og norske påtalemakten, en granskningskommisjon. Det ble konkludert med at den norske etterforskningen av de norske drapene var alt for mye påvirket av etterforskningen i Sverige, og derfor ble det heller ikke stilt noen kritiske spørsmål. 

I 2014 uttalte Sture Bergwall at den oppdiktede seriemorderen Thomas Quick var død og begravet. Han prøver i dag å leve et normalt liv.

#thomasquick #truecrime #krim #kriminteressert

Kilder: Aftenposten, VG, store norske leksikon, wikipedia. Bilde: dailymail.co.uk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s