Mentalsykehusene: den mørke historien, del 2

Dette innlegget tar for seg del 2 av en liten serie jeg skal skrive om, nemlig den mørke historien bak mentalsykehusene i Norge. I siste innlegg var det Gaustad sykehus som fikk gjennomgå, innlegget kan du lese her, denne gangen er det Lier mentalsykehus jeg tar for meg. God lesning!

Lier mentalsykehus åpnet i 1926. Sykehuset besto opprinnelig av tolv bygninger, men i 1985 ble fire av disse stengt. Flere ble stengt utover 90-tallet. I dag er tre av bygningene fortsatt i drift. Lier mentalsykehus har mange historier rundt seg, noen av de gamle bygningene står enda og flere besøker disse hver år, i håp om å se et skrømt eller to. Jeg har selv vært der for noen år tilbake, og det er et ekkelt sted.. flere dokumenter og apparater lå igjen på sykehuset da jeg var der, akkurat som om noen forlot det i all hast.


   

En rekke bloggere og forfattere har skrevet om Lier mentalsykehus, så jeg er absolutt ikke den første. Jeg har også lest boken til Ingvar Ambjørnsen, en roman som skildrer tiden han selv jobbet på sykehuset. Boken heter 23-salen og er et lesertips fra meg! En veldig trist bok som beskriver hvordan pasientene faktisk hadde det. Et lite utdrag fra boka:

«Det første møtet med salen. Var det noe rart han hadde reagert? Det første som møtte ham da hun låste dem inn var stanken. Menneskedritt og piss, svette og oppkast. Sigurd som lå som et kadaver på innsiden av døren, blind og jævlig, med skallen full av gammel syfilis. Gamlingen var naken fra livet og ned.»

I tidsrommet 1945-1974 ble det utført en rekke forsøk med både lobotomi og LSD på Lier. Det ble også testet ut nye medikamenter på pasienter og forskning med radioaktive isotoper, i tillegg døde en rekke pasienter under ECT-behandling.

På 30-tallet døde flere pasienter på Lier, av andre årsaker enn ECT-behandling. Sykehuset drev som kjent med eksperimentell behandling, og flere av dødsfallene var forårsaket av en sovekur. Behandlingen skulle virke beroligende. Flere leger frarådet denne kuren, men den ble brukt likevel. Pasientene fikk et narkotisk stoff som gjorde at dem sovnet. De ble vekket hver dag for å få flytende føde, for og så bli lagt i søvn igjen, dette kunne pågå i flere uker. Mesteparten av pasientene som ble utsatt for dette var kvinner. Snakk om frihetsberøvelse. 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA    

I dette innlegget ønsker jeg også å skrive litt om hvordan psykisk syke generelt ble behandlet i Norge før i tiden, og ikke begrense meg helt til Lier. På 1400-tallet ble syke mennesker ofte brent på bålet eller druknet i forbindelse med den såkalte heksejakten.

På 1500-tallet begynte vi å sperre disse menneskene inne. Selvfølgelig ikke med behandling, de ble kun sperret inne så de ikke lenger var synlig for den friske befolkningen. Ute av syne, ute av sinn. 

På 1600-tallet oppsto det en slags behandling. Sultekurer og abeidskurer ble benyttet, flere leger mente også at man kunne kurere det meste av sykdommer ved å påføre pasientene en ny sykdom, med andre ord; kontrasykdommer. Derfor ble flere psykisk syke påført piskeslag med brennesler, lopper og byller. 

Flere grusomme behandlinger fortsatte frem til det på 1800-tallet kom en «Sinnssykelov», les mer om dette i mitt forrige innlegg. Da denne loven kom ble Gaustad sykehus bygget, og her begynner historien jeg skriver om i disse innleggene.


Selv om jeg har problemer med å tro på gjenferd og «spøkelser», er det ikke vanskelig å tro at det sitter en fæl energi igjen på Lier, etter årevis med det jeg vil kalle mishandling av pasienter; lobotomering uten bedøvelse, beltelegging, isolat og testing av nye medikamenter blir det ingen god energi. Fantasien løper også litt løpsk når man er der og ser de forfallende lokalene. 

Som med mange andre norske mentalsykehus er det vanskelig å finne historie, mye er nok også vandrehistorier, selv om det kan ligge litt sannhet i alt det vi hører. Som nevnt tidligere skildrer boken til Ingvar Ambjørnsen hva som har skjedd mellom veggene på Lier, og selv om det kanskje blir lagt lokk på i dag vet vi at sannheten var grusom. I neste innlegg i denne serien vil jeg nok ta for meg et utenlandsk mentalsykehus, der finnes det mer historie og fakta. 

Hva tenker du om behandlingen av psykisk syke mennesker?

#mentalsykehus #psykisksykdom #krimblogg #kriminteressert

Kilder: nrk.no, beatelill.blogspot.com, ndla.no, wikipedia.org. Bilder: wikipedia, flickr.com, pinterest, everyday health.

6 kommentarer om “Mentalsykehusene: den mørke historien, del 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s