Mentalsykehusene: den mørke historien, del 1

Del 1.

Mentalsykehusene i Norge har ofte en mørk historie, med mishandling av pasienter, lobotomi og andre grusomme hendelser. Pasientene ble ofte brukt som forsøkskaniner til både det ene og det andre, og dette langt ut i vår tid. Den siste lobotomien i Norge ble utført i 1974 . Etter ønske fra en leser skal jeg skrive om litt av denne historien. Jeg vil ta for meg forskjellige mentalsykehus i hver del, denne første delen tar for seg Gaustad sykehus. God lesning!

 

 

 

 

 

 

 

Gaustad sykehus åpnet i 1855. Det var da det eneste og første statlige sykehuset i Norge som behandlet psykisk syke mennesker, men på den tiden ble de ofte bare kalt sinnssyke eller gale. Sykehuset ble bygget etter ønske fra legen Herman Major. Legen hadde gjort undersøkelser på hva slags forhold psykisk syke mennesker i Norge levde under, og undersøkelsene viste mye forferdelig. Han fikk da innført loven som sa at mennesker med psykiske lidelser ble et eget fag under helsevesenet, og det var slik Gaustad sykehus ble bygget. Litt ironisk er nå dette, at Major hadde en slik omsorg for psykisk syke pasienter, når de under oppholdet ble utsatt for en rekke overgrep, blant annet lobotomi.

Nå i nyere tid har det også blitt skrevet om overgrep på Gaustad sykehus, blant annet om en kvinne som ble beltelagt på sykehuset i to år. Det ble åpnet et tilsynssak angående denne kvinnen, les mer om saken her. I flere andre land blir personer med psykiske lidelser fortsatt behandlet svært dårlig, og flere steder blir slike sykdommer sett på som en skam, slik det også var i Norge før i tiden. Det er ikke noe å legge skjul på at psykisk syke mennesker fortsatt blir behandlet dårlig i Norge i dag, blant annet med elektrosjokkbehandling og beltelegging.

Nrk har tidligere skrevet om en kvinne ved navn Merete, som ble psykisk syk i 1953. Da ble hun først innlagt på et sykehus i København, men ble senere tvangsinnlagt på Gaustad sykehus. Hun ble utsatt for sjokkbehandling (som fortsatt utføres i Norge i dag), og hun fikk ikke samtaleterapi som hun selv ønsket, sjokkbehandlingen var ikke samtykkende fra Merete sin side. Ettersom behandlingen ikke var noe hun ønsket, protesterte Merete kraftig, dette resulterte i enda verre behandling.. blant annet dobbeltsjokk og store doser insulin, insulinet ble gitt for å «dekke over pasientens motstand», som det står i journalen hennes. I 1954 klarte hun å rømme fra Gaustad sykehus, hun kom seg tilbake til Købehavn og fikk i stedet samtaleterapi, men Merete har hatt flere helseplager etter oppholdet på Gaustad og hun kan den dag i dag fortsatt våkne av mareritt.

Under krigen ble det utført mange medisinske eksprimenter på Gaustad, dette på mennesker som naziene mente at ikke var verdt noe, uregjerlige, avvikende psykisk syke mennesker. På 90-tallet kom det beviser som så dagens lys, disse fortalte oss at 24% av menneskene som ble utsatt for lobotomi døde. Det er grunn til å tro at de resterende 76% som ble utsatt for lobotomi ble ødelagt for resten av livet, denne behandlingsformen har sjeldent brakt med seg noe positivt.

Arnold Juklerød

Saken om Arnold Juklerød er også en kjent sak fra Gaustad sykehus. I 1968 ble Juklerød valgt til å lede en aksjon mot nedleggelsen av Holtane skole i Kragerø, han mente at nedleggelsen stred i mot loven. Han skaffet seg da en skrivemaskin og skrev en rekke leserinnlegg angående nedleggelsen til flere aviser. Tre år etter aksjonen kom han i konflikt med sin kone og dette endte med at han ble tvangsinnlagt i 1971 med diagnosen «Paranoia, religiøs kverulant type». Han tok da opp kampen med psykiatrien i  Norge, noe som resulterte i at han mistet både jobben og familien. I 1995 innrømte staten at Juklerød sine «vrangforestillinger» angående nedleggelsen av skolen var riktige. Da han ble utskrevet fra sykehuset i 1985 nektet han å fjerne seg fra sykehusområdet fordi de ikke ville fjerne hans diagnose. Frem til han døde oppholdt han seg på sykehusområdet i telt og brakker som en protest mot det norske helsevesenet.


Norge ligger i dag svært høyt på antall tvangsinnleggelser i forhold til innbyggertall, spesielt sammenlignet med våre naboland. Det kan være de forskjellige lovene i Norge og andre land som gjør at vi rangerer høyere på statistikken, men det kan også være at vi i Norge har lettere for å tvangsinnlegge mennesker enn i andre land. Psykiatrien i Norge skjuler mange mørke historier, det var heller ikke lett å finne historien bak Gaustad sykehus, selv om vi vet at den er der. Nå skal jeg ikke bli helt konspiratorisk her, men jeg tror også at mye av denne historien er skjult fordi «staten» rett og slett ikke ønsker at vi skal vite, kanskje også fordi flere berørte (både personer som har vært innlagt og demmes pårørende) har krav på en offentlig unnskyldning og erstatning for det som har skjedd. Man kan jo tenke seg til hvor dyrt det ville blitt om alle som er utsatt for lobotomi skulle fått erstatning..

 

Jeg håper dere likte dette innlegget, flere kommer i dagene fremover, neste innlegg vil være om Lier mentalsykehus.. så følg med! Kommenter gjerne hva dere tenker og mener om psykiatri historien i Norge, og kom gjerne med flere tips til hva jeg kan skrive om, håper du som ønsket at jeg skrev om nettopp dette er fornøyd hittil!

Innlegg del 2 er nå publisert, og det tar for seg Lier mentalsykehus, les det her.

#mentalsykehus #psykisksykdom #krimblogg #kriminteressert

Kilder: norgeshistorie.no, nrk.no, wikipedia.org, nyhetsspeilet.no, bilder: wikimedia commons og lokalhistoriewiki. Bilde av Juklerød, link her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s