Når en sykepleier dreper

Arnfinn Nesset jobbet som sykepleier i Sør-Trøndelag og ble på 80-tallet dømt for drapet på hele 22 mennesker. Metoden han brukte var å gi sine pasienter medikamentet Curacit. Noen år etter at Arnfinn Nesset ble ansatt som sykepleier på et sykehjem i Orkdal skjedde det flere mistenkelige dødsfall, og flere ble etterforsket. Etter et par år med etterforskning ble han dømt til 21 års fengsel for drapene han begikk. Påtalemyndighetene hadde ingen klare bevis, og hele saken var bygget på indisier. Nesset har hele tiden ment at han var uskyldig, og derfor er det heller ingen som vet hva motivet hans for drapene var. Nesset sonet 12 av 21 år, og slapp ut av fengsel i 2004. Han lever nå på hemmelig adresse et sted i Norge. 

 
Arnfinn Nesset tilsto til politiet å ha drept menneskene, men han trakk senere tilbake tilståelsen. Journalisten Jon Hagen fra Nrk, som var tilstede under rettssaken til Nesset mener at bevisene var svake. Han sier til Nrk at Nesset fremsto som en «lidende sjel» under rettssaken, og at han hadde et kroppsspråk under saken som viste at han følte seg «uskyldig og forfulgt».

Som skrevet tidligere ble det aldri avdekket hva som var motivet for å drepe eldre mennesker. Kanskje mente han selv at han gjorde dem en tjeneste ved å ta livet av dem? Det er det ingen andre enn han selv som vet.. 128 mennesker vitnet om livet hans, kollegaer, familie, psykiatere og flere. Men retten syntes Nesset var like vanskelig å forstå selv etter alle vitneforklaringene. Nesset gjorde ikke stort ut av seg under rettssaken. De få gangene han viste følelser var det stort sett medlidenhet med ham selv.

I 1977 var da Arnfinn kjøpte medikamentet Curacit for første gang, etter det vi vet. Medikamentet har ingenting på et sykehjem å gjøre, så ryktene begynte og få fart på seg. De ansatte på sykehjemmet sladret om mistenkelige dødsfall som Nesset kanskje kunne stå bak, men lite visste de om at mistanken demmes var berettiget. Noen av beboerne på sykehjemmet hadde uforklarlige nålestikk, og selv om de ansatte observerte Nesset gå inn og ut av flere av beboernes rom var det ingen som slo alarm.

Ikke før tre år senere ble det oppdaget at Nesset hadde tuklet med en resept til apoteket og bestilt Curacit i mistenkelige store mengder, flere ganger. Det ble krevd en forklaring til alle disse bestillingene på medikamentet. Og Nesset sin forklaring om at medikamentet var bestilt for å avlive en hund, ble ikke sett på som troverdig. Det var først da politiet ble koblet inn. 

Det tok ikke lang tid før både norsk og utenlandsk presse stormet til den lille byen Orkanger. Saken gjorde sterkt inntrykk på hele tettstedet, de fleste i byen hadde jo venner og familie boende på dette sykehjemmet. Det ble naturlig at flere stilte seg spørsmålet om at nettopp demmes kjære eldre sletning var blitt tatt av dage av Nesset.

Det har gått mange år siden denne saken, men den er fortsatt et sårt tema for mange av Orkangers innbyggere. 

 

Hva tror du er grunnen til at han tok livet av forsvarsløse, eldre mennesker?

#sykepleier #kriminteressert #truecrime #krimblogg

Kilder: wikipedia.org, vg.no, nrk.no, adressa.no

8 kommentarer om “Når en sykepleier dreper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s