Lizzie Borden

 

 

 

 

 

 

Lizzie Borden took an axe
And gave her mother forty whacks.
When she saw what she had done

She gave her father forty-one

 

 

 

 

 

 

 

 


Historien om Lizzie Borden er utrolig spennende, og jeg håper du som leser også kan bli litt fascinert av det jeg nå skriver. Lizzie ble født 19 juli 1860 i Massachusetts, Amerika. Mange mener at hun drepte sin far og sin stemor med en øks den 4 august 1892. Det var også en rettssak mot Lizzie, som hun ble frifunnet i, mer om dette senere.

Lizzie sin far vokste opp i fattige omgivelser, faren ble etter hvert en rik business mann, og Lizzie fikk en oppvekst ganske ulik faren. Da faren døde var han god for $300000, noe som tilsvarte ca $8000000 i 2016. Til tross for at faren var en holden mann, var har kjent for sin sparsommelighet. Huset familien bodde i hadde blant annet ikke innlagt vann og avløp. Lizzie og hennes søster, Emma Borden, vokste opp med en kristen oppdragelse og faren var svært streng. Det sies at Lizzie var mer opptatt av penger enn de andre i familien, og hun ba stadig om å få noe nytt av faren.

Da moren til Lizzie og Emma døde i 1863, giftet faren seg med Abby Grey. Lizzie og hennes stemor hadde ikke noe særlig nært forhold, og Lizzie mente at stemoren var ute etter pengene til faren. I rettssaken mot Lizzie fortalte blant annet deres hushjelp at søstrene sjeldent spiste middag med sin far og stemor. Familien hadde flere krangler, og før mordene hadde det blitt en anspent stemning i huset. Søstrene tok blant annet en ferie på grunn av all kranglingen i hjemmet. Dagen før mordene kom John Morse på besøk til familien, han var Lizzie og Emma sin onkel.

På morgenen den 4 august 1892, mellom kl 09.00-11.00 ble Abby og Andrew drept, og det skulle endre livet til Lizzie for alltid.

 
Bildene er ekte åstedsbilder, faren til venstre og stemoren til høyre.

Stemoren var på soverommet og redde opp sengen da hun ble drept. Hun ble slått på siden av hodet med en øks hele 19 ganger, dette skjedde mens drapsmannen satt oppå henne mente politiet.

Etter frokost denne dagen hadde faren og onkelen som var på besøk satt seg i dagligstuen for å prate. Onkelen forlot huset rundt kvart på 9 denne morgenen. Da han kom tilbake ca klokken 10.30 fikk han ikke låst opp ytterdøren med nøkkelen sin, så hushjelpen måtte åpne døren for ham. Hushjelpen forklarte senere i rettssaken at hun hørte Lizzie le rett før dette. Hun så ikke Lizzie, men det hørtes som om latteren kom fra toppen av trappen inne i huset. Dette vitnemålet var senere sett på som svært viktig, fordi stemorens lik ble sett hvis man kikket mellom gapet i gulvet og sengen på soverommet hvis man sto øverst i trappen. Så Lizzie stemorens lik og syntes at dette var morsomt?

I sitt vitnemål mente Lizzie at hun hadde vært på husets loft i 20-30 minutter når drapene pågikk, der mener hun at hun satt og spiste pærer. Politiet mente at dette umulig kunne stemme, ettersom det var svært varmt på loftet denne dagen. De fant heller ingen fotspor i støvet på loftet. 

Hushjelpen (som heter Bridget, men som alltid ble kalt Maggie av Lizzie) mente at hun var på soverommet sitt og slappet av under drapene, da hun rundt klokken 11.00 hørte Lizzie rope på henne fra underetasjen: 

«Maggie, come quick! Father’s dead. Somebody came in and killed him.»

Faren ble funnet død i stuen, og han var slått mellom 10 og 11 ganger med en øks i ansiktet.


 

 I husets kjeller fant politiet to økser og mye annet utstyr som kan ha vært drapsvåpenet. En øks ble antatt for og vært nettopp dette, håndtaket på øksen hadde nylig blitt brukket og støvet og asken på øksen så ut til å være plantet på våpenet, slik at det skulle se ubrukt ut. Til tross for dette ble disse våpnene aldri tatt ut av huset og brukt som bevis. 

  

   

Lizzie ble anklaget for å være for rolig etter drapene, nærmest uberørt. Til tross for forandringer i forklaringene hun ga politiet, ble hun aldri sjekket for blod på klærne sine. En venn av Lizzie´ søster (Alice) kom til dem dagen etter drapet for å tilbringe tid med dem, da hadde Lizzie fortalt henne at hun var en mistenkt i saken. Dagen etter dette hadde Alice vært vitne til at Lizzie hadde revet opp en kjole, Lizzie hadde forklart at hun skulle brenne kjolen fordi den var full av maling. Det ble aldri avklart om dette var kjolen Lizzie hadde på seg den morgenen drapene skjedde.

Rettssaken mot Lizzie startet 5 juni 1893. Bevisene mot henne var blant annet; øksen funnet i kjelleren, vitnemålet fra Alice som hevdet at hun brente en kjole få dager etter drapene og hennes forskjellige forklaringer til politiet. Allikevel ble Lizzie den 20 juni frifunnet av retten.


Dette er et bilde av juryen som frifant Lizzie.

Ingen ble noensinne fengslet for drapene, og saken er fortsatt uløst. Det går mange teorier rundt hva som kan ha skjedd denne dagen, som det så ofte gjør med gamle drapssaker. Det er skrevet flere bøker og laget både filmer og tv-serier om Lizzie Borden. En tv-serie jeg kan anbefale (som har tatt kunstneriske friheter hva det angår fakta i saken) er «The Lizzie Borden Chronicles», med Christina Ricci i hovedrollen, en veldig spennende og bra serie, den gir et bilde av hvordan det kan ha foregått.

Det gikk flere rykter om Lizzie i byen etter drapene, og flere mente at hun var skyldig. Til tross for dette sto Lizzie rakrygget i stormen (fordi hun faktisk var uskyldig? Eller fordi hun var en kaldblodig morder uten dårlig samvittighet?) og hun bodde i byen resten av sitt liv.

Etter drapene flyttet søstrene sammen inn i et nytt hus. Etter en fest Lizzie hadde arrangert hadde søstrene en krangel, denne krangelen førte til at Lizzie´ søster flyttet ut, og de to så hverandre aldri igjen. Noen rykter sier at søsteren innså at Lizzie hadde drept stemoren og faren, og at det var det de egentlig kranglet om. 

Tror du Lizzie drepte sin stemor og far?

Kilder: Bilder: Flickr, wikimedia commons. Fakta: wikipedia.org, history.com, biography.com/people/lizzie-borden, rollingstone.com

#lizzieborden #krim #kriminteressert #krimblogg

Når du først er innom, sjekk ut krimnovellen min da vel! Du finner den øverst i menyen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s