Drapet på Trude Espås

Drapet på Trude Espås er en av Norges uløste drap. Hun var bare 20 år da hun ble drept 08 august 1996 i Geiranger. Saken fikk nytt liv da Politiet i 2016 bestemte seg for å gjenoppta den. Nye tips kom også inn etter saken var med på tv programmet Åsted Norge.

Geiranger er et populært turistmål, jeg var der selv i fjor, og stedet har omtrent 700.000 besøkende hvert år. Det er vanskelig å forestille seg at et så vakkert sted er åsted for en så grusom forbrytelse. En av teoriene er at Trude ble drept av en turist. 


Bilde fra Geiranger

Trude kom til Geiranger sommeren 1996 for å jobbe som stuepike på Union hotell.

Det tok 11 dager før hun ble funnet død, hun var dekt til og skjult med steiner, Trude hadde blitt voldtatt og kvelt. Det var mange mennesker i Geiranger da Trude ble drept, over 5000. Den største delen av disse var turister. Over 3000 mennesker har blitt avhørt av Politet, og det er kommet inn nesten 2000 tips i saken. Politet jobber ut i fra en teori om at gjerningsmannen er tysk. En tysk mann ble observert rundt området i tidspunktet Trude ble drept, han oppførte seg også merkelig mot en annen hotellansatt. Kvinnen hadde solt seg omlag 500 meter fra der Trude sist ble observert mens hun leste en bok, da hun lå der oppdaget hun en mann som observerte henne i nesten en halvtime før han spurte på tysk hvor mye klokken var. Denne mannen har ikke meldt seg for Politiet. Se fantomtegning av mannen på tv2.no her. 

Snodig dagboknotat

Dagboken til Trude ble gjennomgått av Politiet, den 02 august ble det skrevet noen ord i dagboken som skulle få Politiet til å stusse. Ordene var «Elin, butikk, tysker, krykker». Elin var ei kollega av Trude, og hun tror at notatene kan ha noe å gjøre med at hun var innom matbutikken etter jobb. De andre ordene er et mysterium. Kan det være at Trude har skrevet om tyskeren som muligens tok livet av henne i sin dagbok?

Mangler alibi

Det er tre menn som mangler alibi i saken om Trude. En av disse er en tysktalende mann som ligner veldig på fantomtegningen dere kan finne link til lenger opp i innlegget. Han var i Geiranger på en konferanse, og han dro fra stedet to dager etter drapet fant sted. En Kripos etterforsket avhørte mannen i 1997. Kripos etterforskeren har skrevet en egen bok om sin karriere i Politiet, i denne boka er det et utdrag fra avhøret han hadde med den tysktalende mannen; «Han ga ikke noe fordelaktig inntrykk. Jeg satt med en svært dårlig magefølelse under hele avhøret. Men hvem vet? Kanskje han bare var nervøs over å være mistenkt i en drapssak». Hvorfor ble ikke denne mannen kikket nærmere på?

Var muligens vitne til drapet på Trude

I episoden fra Åsted Norge der de tar for seg drapet på Trude, ser vi et svensk ektepar som er ansett som vitner i saken. En ettermiddag for snart 21 år siden, så ekteparet noe som har plaget dem siden. De var også turister i Geiranger i 8 august 1996, og de var ute å gikk på tur ettermiddagen Trude ble drept. I løpet av turen sin må mannen på do, derfor bestemmer de seg for å gå opp en sti, halvveis oppover hører paret lyder. Konen følger etter og lurer på om mannen faktisk skal tisse der det befinner seg folk. De hører et skrik som de beskriver som skjærende, kanskje et panikkskrik og muligens et skrik som fra et barn. Mannen er nysgjerrig på hva som foregår, så han fortsetter oppover stien. 

Mannen kikker mot høyre og han ser et menneske han selv oppfatter som et barn, som ligger mot en skrent. Det kunne ha vært ca 30-40 meter mellom mannen og det som muligens var Trude og hennes drapsmann. Over personen mannen tror er et barn, står det en mann. Da mannen fikk se vitnet, reiser han seg opp og stirrer på vitnet med det han beskriver som et rart blikk. Vitnet tror da at han kun har sett en far som leker med sønnen eller datteren sin. Mannen virker overrasket over å se vitnet der ute på stien.

Vitnet føler at han forstyrrer og går motsatt vei for å tisse. Etter kort tid snur han seg igjen, da er personen han akkurat har sett, borte. Mannen blir overrasket over at de kan ha blitt borte så fort, og spør sin kone om hun så hvor dem ble av. Konen har ikke sett dem. 

Ettersom det er flere meter mellom der vitnet sto og de andre personene var, er det godt mulig han har sett Trude rett før hun ble drept. Det er forståelig at dette har plaget mannen i så mange år, men man mistenker jo ikke at det foregår et drap bare fordi man observerer noen andre mennesker på tur.

Trude ble funnet drept ca 20 meter fra der mannen muligens så Trude og hennes drapsmann den ettermiddagen i 1996.


Bilde fra Geiranger

Norsk og tysk politi samarbeider i dag om saken. Fantomtegningen av mannen har også blitt publisert i tyske aviser. Etterforskerne har enda ikke gitt opp håpet om at de en dag finner Trudes drapsmann. La oss håpe at de gjør det, slik at Trudes familie endelig kan få fred.

#norge #krim #truecrime #krimblogg #kriminteressert

Kilder: vg.no, classicnorway.com, tv2.no. Bildene er bloggerens egne fra Geiranger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s