Tistedalsdrapene

Mellom 1991 og 1992 ble 4 mennesker drept, disse drapene går under navnet «Tistedalsdrapene». 

De grusomme handlingene starter med et eldre søskenpar som blir drept og ranet den 3 september 1991, hun var 78 år og han var 74 år. Drapene ble nøye etterforsket, men forble uløst på grunn av manglende beviser. En av de få ledetrådene i saken var en ukjent mann søskenparet hadde observert i hagen sin en kveld, mannen hadde sagt han så etter hunden sin, men søskenparet ble bekymret etter hendelsen. 

Den 1 september 1992 blir enda en eldre mann drept i Tistedalen. Mannen var 71 år gammel. Politiet trodde lenge at mannen hadde forsvunnet, men han var godt gjemt i en komposthaug i sin egen hage, og ble derfor ikke funnet før i 1993.

Det tredje drapet skjedde på lillejulaften 1992, da blir sjefen for en matbutikk i dalen funnet drept i sin egen bil, han var blitt skutt i bakhodet og bilen hans hadde rullet inn i et stakittgjerde. Han var ikke blitt ranet, men drapsmannen hadde tatt med seg offerets bærepose, som bare inneholdt 3 liter melk. Alle Norges innbyggere har fokuset sitt vendt mot Tistedalen, politiet setter inn store styrker for å oppklare drapene. De 2000 innbyggerne i den lille dalen er skremt, mange tenker de samme tankene; vil de blir et fjerde offer? Hvem står bak de grusomme drapene?

Politiet ser ganske raskt sammenhengen mellom drapene og ran av ofrene, motivet for handlingene var penger. Beviser tyder også på at drapsmannen ranet en bank utenfor Halden i samme periode, overvåkningskameraer i banken avslører ham. Saken får endelig en løsning 1 mai 1993. En mann bli satt i varetekt, han har ikke alibi og han har dårlig økonomi.  Da han ble konfrontert med sine ugjerninger, innrømte han drapene. Han trakk tilbake tilståelsen litt senere, men innrømte det igjen under rettssaken. Han ble dømt som en følelsesløs mann som tok liv av forsvarsløse eldre mennesker, ute etter deres penger. Gjerningsmannen ble dømt til 21 års fengsel. Han sonet 13 av 21 år før han ble sluppet ut på prøve. På denne tiden hadde han dårlig helse og han døde 9 september 2011. 

Dette er en tragisk sak som viser hva noen mennesker er villig til å gjøre for penger. Hva får folk til å begå slike handlinger? Vi kan vel alle være enige om at man gjerne skulle hatt litt ekstra penger nå og da, men det er et ganske langt steg fra å ønske seg mer penger til og faktisk drepe for det. Nokas-saken er jo også et godt eksempel på når grådighet går alt for langt. Heldigvis lever vi i et land som er forholdsvis trygt, selv om Norge også har, per i dag litt over 30 uoppklarte drapssaker. La oss håpe at pårørende til ofrene i Norges uoppklarte drapssaker en dag får svar, selv om årsaken for drapene alltid er like meningsløs uansett hva motivet måtte være.

Jeg har valgt og ikke publisere navnene på ofrene og gjerningsmannen i dette innlegget av hensyn til etterlatte.

#krimblogg #truecrime #kriminteressert #norge

Kilder: nettavisen, dn.no, wikipedia. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s