Brynhild Paulsdatter – tidenes verste seriemorder

Brynhild Paulsdatter Størset ble født 11 november 1859 i Selbu, Sør-Trøndelag. I 1881 var selbujenta på jakt etter et bedre liv, et liv med mulighet for rikdom, og som så mange andre reiste hun til Amerika med båten Tasso. Hun skiftet i løpet av sitt liv navn til Belle Gunness, og ble Amerikas og en av verdens mest kjente seriemordere. Noen omtaler henne også som tidenes verste seriemorder.

Det er ikke helt klart hva som skjedde i Belle sitt liv, ei heller historien om henne før hun reiste til Amerika. Hun fortalte varierende historier om seg selv til menneskene hun møtte, og hun er den dag i dag fortsatt et mysterium. Det vi vet er at hun ikke var spesielt glad i menn – hun drepte flere av sine ektemenn for å innkassere arv. Stadig vekk brant det også i husene Belle bodde i, det er grunn til å tro at dette var for å håve inn forsikringspenger. Det er også uvisst om hun drepte flere av sine fosterbarn. 

Hun kjøper seg etter hvert en gård i nærheten av Chicago å gifter seg med Peter Gunness. Peter var norsk og har med seg to barn på lasset, det yngste barnet dør kort tid etter de giftet seg. Stakkars Peter lever heller ikke lenge, han blir funnet død med alvorlige skader i hodet, skader som Belle mener er forårsaket av at en øks datt i hodet på ham. Året var 1900 da Belle tok liv av sin første ektemann.

Belle får en del penger etter Gunness, og hun har ingen problemer med å finne seg nye menn. Så lenge det var arv etter mennene – dør de en etter en, som regel slått i hjel eller forgiftet. Man tror at Belle drepte omlag 40 mennesker. 

For å finne menn averterte Belle seg selv som en ensom kvinne på jakt etter en å dele livet med, en av annonsene etter ektemenn lød slik; «Personal – comely widow who owns a large farm in one of the finest districts in La Porte County, Indiana, desires to make the acquaintance of a gentleman equally well provided, with a view of joining fortunes. No replies by letter considered unless sender is willing to follow answer with a personal visit. Triflers need not apply»


Belle med barna sine. Belle fikk selv 4 barn, 2 av dem døde tidlig.

I 1908 er det litt uvisst hva som får Belle til å brenne ned sin egen gård, og muligens iscenesette sin egen død. Men en teori er at broren til en av hennes ofre har skjønt at noe er alvorlig galt og drar for å besøke henne. Belle blir da redd og prøver å dekke over det forferdelige hun har gjort. Broren ankommer en nedbrent gård, i kjelleren finner politiet tre barnelik og et hodeløst lik av en kvinne. Rundt på gården til Belle ble det også funnet 13 andre lik, alle partert. I dagene før gården brenner ned skriver Belle sitt testamente og kjøper parafin. Et vitne har også fortalt at Belle fikk besøk på gården dagen før brannen, av en kvinne. 

Mange mener at kvinnen funnet uten hode ikke var Belle.. jeg holder en knapp på den teorien. Med mindre noen andre har drept Gunness, så er det litt vanskelig å kappe av sitt eget hode for og så tenne på gården. Det er nærliggende å tro at brannen var planlagt, ellers hadde vel ikke parafin blitt kjøpt inn og testamente skrevet? De mente også at kvinnen som ble funnet i kjelleren var for liten til og være Belle. Litt spennende er det også at hun kanskje slapp unna med sine grusomme ugjerninger. 

I 2008/2009 ble det utført en DNA test som skulle sammenligne DNA´et fra det hodeløse kvinne liket funnet i kjelleren og en kvinne i Belles familie, 5 generasjoner etter. Dessverre var DNA etter den døde kvinnen for dårlig, så noe ordentlig resultat var ikke mulig å få fra denne testen.

Nedenfor kan du se en dokumentar om Belle


Tror du Belle iscenesatte sin egen død

#krim #truecrime #norsk #krimblogg #kriminteressert

Kilder: Boken 501 most notorious crimes, nrk.no, wikipedia.org, tekstualitet.no, youtube.com

14 kommentarer om “Brynhild Paulsdatter – tidenes verste seriemorder

 1. Hun kunne like gjerne det. Jeg vil ikke si at hun er den verste seriemorderen, da det er flere værre eksempler, og gjerne mer omtalte. Men om hun har iscenesatt sin egen død burde jo ikke vært noe problem for en såpass oppegående dame. Mange mener jo at Hitler gjorde det samme.

  Liker

  • Anita: helt enig med deg i at det kanskje finner verre seriemordene. Men å drepe 40 mennesker, blant annet barn, er ganske på topplista over grusomme handlinger. Tusen takk for kommentaren og synspunktet ditt. Ta gjerne turen innom igjen 🙂

   Liker

 2. Hun kunne like gjerne det. Jeg vil ikke si at hun er den verste seriemorderen, da det er flere værre eksempler, og gjerne mer omtalte. Men om hun har iscenesatt sin egen død burde jo ikke vært noe problem for en såpass oppegående dame. Mange mener jo at Hitler gjorde det samme.

  Liker

  • Anita: helt enig med deg i at det kanskje finner verre seriemordene. Men å drepe 40 mennesker, blant annet barn, er ganske på topplista over grusomme handlinger. Tusen takk for kommentaren og synspunktet ditt. Ta gjerne turen innom igjen 🙂

   Liker

 3. Hei. Har lest artikler om henne tidligere. Virkelig grotesk! Tegn tyder på at hun kanskje slapp unna. Det er bare så uforståelig at noen kan utføre slike grusomme handlinger. Men det finnes vel de som er enda verre. Elisabeth av Bathory for eksempel.

  Liker

 4. Hei. Har lest artikler om henne tidligere. Virkelig grotesk! Tegn tyder på at hun kanskje slapp unna. Det er bare så uforståelig at noen kan utføre slike grusomme handlinger. Men det finnes vel de som er enda verre. Elisabeth av Bathory for eksempel.

  Liker

 5. Denne saken er saa spennende! Veldig trist, selvsagt, men det finnes saa mange spoersmaal man sannsynligvis aldri faar svar paa.

  Liker

  • Marta: Hei Marta 🙂 Den er veldig spennende, kanskje mest spennende fordi man ikke får svar på alt. Tusen takk for kommentaren, ta gjerne turen innom igjen 🙂

   Liker

 6. Denne saken er saa spennende! Veldig trist, selvsagt, men det finnes saa mange spoersmaal man sannsynligvis aldri faar svar paa.

  Liker

  • Marta: Hei Marta 🙂 Den er veldig spennende, kanskje mest spennende fordi man ikke får svar på alt. Tusen takk for kommentaren, ta gjerne turen innom igjen 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s