Jack the Ripper

Se for deg østkanten i London på slutten av 1880-tallet. Bydelen var den fattigste i London, fyll, bråk og elendighet på hvert gatehjørne. Rotter fløy rundt bena på folk, damp steg opp fra kummene i bakken. Og når mørket steg på, da kom Jack the Ripper.

Jack the Ripper har de fleste hørt om, han er kjent for og ha tatt livet av minst 5 prostituerte kvinner. Saken forblir uløst den dagen i dag. Saken fikk en enorm mediadekning over hele verden, og blir fortsatt snakket om.

Mordene

Man vet ikke helt sikkert hvor man Jack the Ripper drepte. Filene fra politiet inneholder 11 drap, i en periode fra 1888-1891. Det var i tillegg flere overfall på kvinner rundt 1888 som man mistenker at han står bak. Noen mener at Martha Tabram var hans første offer, men det man vet helt sikkert er at Mary Nichols var det første offeret.

  • Mary Nichols, drept 31. august 1888

Mary Nichols ble sist sett levende på et hjørne mellom Osborn Street og Whitechapel Road, ca kl. 02.30, bare en time før hun ble drept. Hennes romkamerat Emily Holland var den siste som så henne.

Hun ble funnet av en sjåfør ved navn Charles Allen Lechmere, som fikk hjelp av en annen mann for å se om hun virkelig var død, først trodde de hun var døddrukken. Politiet blir tilkalt da de innser at hun er død.

Liket var ille tilredt, halsen var kuttet over hele to ganger, fra venstre til høyre. Magen hennes hadde et dypt kvivstikk, og tre eller fire kutt på høyre side av magen, kuttene var omtrent 15-20 cm lange.

Det var svært lite blod på åstedet, noe som gjorde at politiet trodde hun ikke var drept der hun ble funnet.

  • Anne Chapman, drept 8. september 1888

Anne ble funnet ca kl. 06.00 på bakken i 29. Hanbury street. Mordet var ganske likt Mary Nichols. Strupen var kuttet to ganger, det ene kuttet litt dypere enn det andre. Magen var også fullstendig ødelagt. På dette offeret var også livmoren fjernet.

  • Elizabeth Stride, drept 30. september 1888

Elizabeth ble funnet av en mann ved navn Louis Diemschutz omtrent kl. 01.00. Mannen kom kjørende med hest og kjerre, og hesten skvatt plutselig til. Det var så mørkt, at Louis måtte tenne en fyrstikk for å se kroppen hennes. Blodet rant fremdeles fra kroppen, noe som tydet på at hun nylig hadde blitt drept.

Drapet på Elizabeth hadde likheter med de andre offerene. Som f.eks. ukedag, sted, offerets kjennetegn og drapmannens metode. Men det var også tydelige avvik fra Ripper-morderen. Elizabeth hadde bare fått strupen kuttet, ingen stikk i magen, noe de andre ofrene hadde fått. Derfor tror mange at Jack the Ripper ble forstyrret i drapet denne natten. Kanskje det var Louis Diemschutz som avbrøt han?

Catherine Eddowes ble drept i nærheten av åstedet til Elizabeth bare en time senere. Etter denne dagen ble det full panikk i London, spesielt blant de prostituerte.

  • Catherine Eddowes, drept 30 september 1888

Catherine ble som nevnt over, funnet kort tid etter Elizabeth Stride. Skadene hennes var mye mer omfattende enn på Elizabeth.. kanskje fordi Jack the Ripper ble avbrutt ved forrige drap?

Ansiktet hennes var skadet, og strupen kuttet. Innvoller var tatt ut av magen hennes, og plassert over høyre skulder. Høyre øre var også kuttet opp. Den ene nyren var nøye kuttet ut og fjernet. Kroppen var fortsatt varm da hun ble funnet.

Etter dette drapet ble politimannen som fant henne overbevist om at Ripper hadde stor kunnskap om slakting, muligens av dyr. Politimannen mente han måtte ha kunnskap hvis han skulle vite hvor nyren var i kroppen og hvordan man fjernet den. Ikke alle var enige i denne teorien, blant annet fordi kuttene påført ofrene ikke kunne ha blitt utført av en ekspert.

  • Mary Kelly, drept 9. november 1888

Mary Kelly hadde ikke betalt husleie på seks uker da hun ble funnet drept. Hennes huseier John McCarthy sendte sin assistent, Thomas Bowyer for å kreve inn leien, morgenen den 9 november 1888. Bowyer banket på døra flere ganger, men ingen åpnet. De var da han stakk hånda inn i en glipe i vinduet og dro en kåpe brukt som gardin til side. Da fikk han se Mary Kelly grusomt tilredt i sengen.

Mary var naken, og hodet hennes lå til venstre. Hele magen med innvoller var fjernet, og huden på lårene var også fjernet.  Brystene var skjært av kroppen, og armene hadde flere stikksår. Ansiktet var ikke til å kjenne igjen på grunn av stikksår. Huden var fjernet på nakken, helt ned til benet.

Innvollene ble funnet i flere deler. Livmor og nyrer med et bryst, under hodet hennes. Det andre brystet ble funnet ved hennes høye fot og leveren mellom bena. Det var mye blod i hele rommet. De mente hun var drept med et kutt i strupen, og at mishandlingen av liket ble gjort etter hennes død.

Mary Kelly blir regnet som den siste personen drept av Jack the Ripper, selv om flere mener at Alice McKenzie og Frances Coles også var hans ofre, disse drept i 1889  og 1891.


 

From hell brevet

Den 1 oktober 1888 mottok Central News Agency to postkort, det ene signert «Saucy Jacky» og et signert «Jack the Ripper». Postkortene tok på seg skylden for drapene på Eddowes og Stride. Flere mener at postkortene ble sendt før drapene ble offentliggjort, men de var poststemplet over 24 timer etter drapene fant sted, da hadde allerede detaljer om drapene blitt kjent både av dem som bodde i nærområdet og av journalister. Politiet mente at en journalist hadde skrevet kortene, og de så på det som en dårlig spøk, noe de fleste Jack the Ripper-historikere er enige i.

Tittelen på brevet har vært inspirasjonen til filmen «From hell», som blant annet Johnny Depp spiller i.

Men hvem var egentlig Jack the Ripper?

Det er et stort antall mistenkte i disse sakene, godt over hundre personer. Noen av dem er troverdige mistenkte, andre er mindre troverdig. Flere bøker har også blitt skrevet om seriemorderen og mange mener de har løsningen på mysteriet.

I dagene etter drapene trodde politiet at mordene ble utført av en av de lokale «gjengene», og de fokuserte på såkalte «High-Rip» gjenger. Men da Chapman ble drept, trodde politiet at dette var forbrytelser utført av en mann alene.

På grunn av teorien om at drapsmannen måtte ha legekunnskaper eller kunnskap om slakting, ble flere medisin studenter som hadde vært på «galehus» (som de kalte det på den tiden) mistenkt.

Politiet var overbevist om at morderen bodde i nærheten av drapene, derfor ble mistanken for det meste rettet mot dem som bodde i distriktet. Over 2000 intervjuer ble tatt og mer enn 300 personer var under en eller annen form for mistanke, og 80 personer ble tatt inn i varetekt. Det er mulig at den faktiste Jack the Ripper var en av disse personene, men ingenting under intervjuene gjorde at politiet hadde noe å sette fingeren på.

Helt siden drapene og frem til i dag har det blitt kastet rundt beskyldninger om hvem Jack the Ripper kan være. Blant dem er Prins Albert Edward Viktor, Lewis Carol, Frimurerne og legen Barnardo, dette er de mistenkte som er mindre troverdig. Andre mistenkte som muligens kan være rette person er blant annet Thomas Cutbush og den polske frisøren Aaron Kosminski.

Jack the Ripper DNA

Avisen Daily Mail mente i 2014 at de visste hvem Jack the Ripper var. Et sjal som angivelig tilhørte Catherine Eddowes ble solgt på auksjon til en mann ved navn Edwards. Han betalte en del for sjalet, fordi han var, ikke ulikt meg selv, veldig fascinert av Ripperen. Sjalet hadde ikke blitt vasket siden drapet, og Edwards mener at de i vår tid har funnet både Eddowes og drapsmannen sitt DNA på sjalet.

Forskeren Jari Louhelainen (en ekspert på «cold cases») undersøkte sjalet i 2011. Da det ble analysert konkluderte han at sjalet var tilsølt i blod og hadde flekker som kunne minne om sæd.

Ved litt mer avansert hjelp har det blitt funnet ikke mindre enn seks DNA profiler på sjalet. En fjern slektning av Eddowes matchet med en av DNA profilene, noe som betyr at sjalet var Eddowes sitt. Etter dette klarte de og finne en fjern slektning av den polske frisøren Kosminski, også dette hadde match med en av DNA profilene.

 

Kan Aaron Kosminski være Jack the Ripper? Det får vi vel kanskje aldri vite helt sikkert.. spennende er det uansett, og drapene inspirer den dagen i dag til nye bøker, filmer og til og med egne Jack the Ripper konferanser.

  

#jacktheripper #truecrime #kriminteressert #krimblogg

Kilder: www.wikipedia.com, www.jack-the-ripper.org, www.vg.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s